Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Inspirerende bijeenkomst VTO-Vroeghulp in het markante Stadhuis van Zaandam

  Hanne
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 92
  Door Hanne in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1542 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden


   0/5 Sterren (0)

  Elke keer opnieuw maakt het indruk, ouders aan het woord over de zoektocht voor hun kind.
  Ik was aanwezig op de jaarlijkse bijeenkomst van VTO-Vroeghulp Zaanstreek / Waterland in Zaandam. De eerste spreker is de moeder van M., nu 7 jaar. Ze vertelt hoe zij zo’n 5 jaar geleden hulp en steun kreeg van VTO-Vroeghulp en hoe dat tot stand kwam. Bij een bezoek aan het consultatiebureau met het jonge zusje van M. maakte de consultatiebureau-arts een opmerking over M. die haast direct verwees naar autisme. Dat was ‘raak’. Moeder vertelt hoe ze zelf verder ging zoeken en bij VTO-Vroeghulp terecht kwam. En o  ver hoe het leven een heel andere loop krijgt als je kind inderdaad ‘klassiek autisme’ blijkt te hebben. Wat me trof was de overtuiging en liefde waarmee ook deze ouders aan de slag zijn gegaan met de ontwikkeling van hun kind. Ze las een gedicht voor waarin de wereld van M. woorden kreeg.
  Gedicht en foto

  Op 29 oktober 2013 was ik als landelijk coördinator Taskforce IVH ook aanwezig in het markante Zaanse Stadhuis. De middag opende met een welkom van GGD-bestuurder  Sjors Gerritsen, tevens voorzitter van de stuurgroep Zaanstreek Waterland. Vooralsnog is deze regio de enige in Nederland waar de GGD/JGZ ‘aan het roer’ staat van het netwerk Vroeghulp. Er werd gememoreerd dat de beide netwerken al 25 en 27 jaar bestaan, met een ambitie die nog steeds actueel blijken te zijn: “ verbeter de kwaliteit van zorg voor het jonge kind, bevorder adequate hulp en diagnostiek, zet ouder en kind centraal, werk sámen! “. Gerritsen verhaalt van de rumoerige tijden waarin VTO Vroeghulp moet opereren, maar is optimistisch gestemd. De gemeenten van zijn regio zijn enthousiast over het netwerk, geven het een plaats in de concept transitiebeschrijvingen. Het feit dat deze middag plaats kan en mag vinden in de raadszaal is te zien als een onderstreping van die goede verstandhouding.  

  Tenslotte was er die middag tijd voor twee belangrijke inhoudelijke onderwerpen: het TOP-programma en Alert4you. Beiden van groot belang voor de kwaliteit van vroege signalering en preventie! In het TOP programma ondersteunen speciaal getrainde fysiotherapeuten ouders van (veel) te vroeg geboren kinderen op moment dat ze weer thuis komen. Ouders én kinderen blijken veel baat te hebben bij deze praktische ondersteuning, de aandacht voor de ontwikkeling van hun kind én voor hun eigen welzijn. Gelukkig dat in Zaanstreek/Waterland de uitvoerder van het TOP-programma ook lid is van het kernteam Integrale Vroeghulp, de keten is geschakeld. Met het programma Alert4you maken kinderopvangcentra werk van vroeg signalering bij peuters.

  Naar mijn idee is het kunnen en durven benoemen van de eerste opvallende signalen één van de meest cruciale stappen die met ouders gezet wordt. Oog en oor hebben voor signalen van het kind en voor de werkelijke zorg van ouders..., e dan kunnen onderscheiden wat wel extra aandacht nodig heeft en wat mag passeren en met de tijd 'over zal gaan…..'

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers