Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Juist daarom IVH !

  Gerrit Jan Schep
  Door Gerrit Jan Schep in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1556 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Juist daarom IVH !

  Meestal gaat het goed met jonge kinderen. Maar soms ook niet. Vaak is het niet zo duidelijk wat er aan de hand is. Dan komen de twijfels. Er gaat iets niet goed, maar wat? De ouders zoeken naar antwoorden, maar waar vind je die? In het ziekenhuis? Bij de huisarts? Op internet? Er wordt wanhopig gegoogled. Op zoek naar informatie en referentiekaders. Onzeker over hoe erg het is en wat je als ouder kunt doen. 
  Soms komen er antwoorden, vaak ook niet of half. De ouders lopen dan vast en zien de toekomst als een zwart gat. 
  Ik kan proberen op te schrijven hoe dat voelt, maar als je het zelf nooit meegemaakt hebt blijft het moeilijk te bevatten wat die ouders doormaken. 
  Twee moeders, van Arje en Daan, vertelden hun verhaal aan een zaal met meer dan honderd professionals uit de jeugdzorg en enkele wethouders tijdens de jubileumconferentie Integrale Vroeghulp Veluwe. De indrukwekkende openhartigheid waarmee deze moeders de ervaringen in hun gezin met Arje en Daan met de aanwezigen deelden kwam hard binnen. Het ging over de grootste worsteling van hun leven. Want hun wereld stortte in elkaar toen duidelijk werd dat hun zonen voor de rest van hun leven met een beperking zullen leven. Haarfijn legden ze uit hoe ze op eigen kracht met steun van de Integrale Vroeghulp teams het leven van hun gezin weer op de rails kregen. En om weer te kunnen denken aan het bouwen aan de toekomst van Arje en Daan. 

  Omdat gemeenten straks verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg, maakt het verhaal van deze moeders heel duidelijk hoe belangrijk het is dat Integrale Vroeghulp goed landt in het gemeentelijk domein. De verantwoordelijk wethouder van Apeldoorn, Paul Blokhuis, liet er in zijn reactie geen twijfel over bestaan: in zijn gemeente zal de aanpak Integrale Vroeghulp goed worden opgepakt. En hij gaat zich ervoor inzetten dat andere gemeenten in de regio's Veluwe hetzelfde doen. 
  Dank moeders van Arje en Daan. Dit is precies het resultaat dat ik als voorzitter van de taskforce Integrale Vroeghulp graag zie. 

  Gerrit Jan Schep