Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Jeugdgezondheidszorg is goed bekend met IVH!

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 183
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1533 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid, Vroegsignalering


   0/5 Sterren (0)

  Jeugdgezondheidszorg is goed bekend met IVH!

  Wat een inspirerende dag. Vandaag waren beide landelijke coördinatoren IVH (Hanne en Susan) bij het JGZ-jaarcongres. Ruim 350 professionals uit de jeugdgezondheidszorg kwamen bijeen in de Reehorst in Ede.

  Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge
  De opening werd gedaan door Ferdinand Strijthagen, hij gaf al gauw het woord aan Hugo de Jonge, wethouder in Rotterdam. De jeugdzorg is ingewikkeld georganiseerd, daarom zijn er zeker kansen bij de decentralisatie. Er zijn te veel kaders en financieringen. De JGZ is voor hem het fundament van het nieuwe stelsel, preventie, voorzorg, vroegsignalering is de zorg aan de voorkant. Hij vertelt hoe het in het Rotterdamse vanuit de stichting Centrum Jeugd en Gezin (CJG) georganiseerd is, de JGZ taken worden vanuit het CJG verricht. Er wordt gewerkt met wel 42 wijkteams, om zo dicht mogelijk bij de kinderen en ouders te komen en er wordt gebruik gemaakt van het formele en informele netwerken. Vanuit het CJG wordt het werk gecoördineerd en zonodig wordt gespecialiseerde hulp ingeroepen. De JGZ is een belangrijke schakel bij de vindplaatsen, hebben een brede kijk van zowel opgroei als opvoedhulp als de medische kant. Kortom Hugo de Jonge is zeer blij met de JGZ in het Rotterdamse.
  Vorig jaar won het CJG Rotterdam de JGZ innovatieprijs en om die reden werd er een filmpje van het project Your Health getoond. Dit project is gericht op snelle aanpak van schoolverzuim met o.a. school, ROC en leerlingen. 

  Workshops, inspiratielounge en informatiemarkt
  Er was veel kennis te halen en te delen. Er waren interessante onderwerpen bij de workshops. In de lounge kon je filmpjes kijken, bijvoorbeeld over het vernieuwde basistakenpakket en over jeugd in beeld. Hoe kunnen betere gegevens over jeugdgezondheid bijdrage aan een betere zorg? Alle filmpjes zijn geplaatst op het NCJ youtube kanaal.
  Een workshop over de toolkit basispakket JGZ gaf een kijkje de modules die gaan komen in een toolkit, ontwikkeld door het NCJ. Het is nog in ontwikkeling, dus het was een mooi moment om de professionals nog te vragen naar wensen een aandachtspunten.
  Interessant was ook de workshop over Vroeg- en Voorschoolse educatie; een vooruitblik op de handreiking die in januari zal verschijnen, door Ine Anthonissen. Informatief om te horen hoe de JGZ werk maakt van de vroegsignalering van kinderen met taalachterstanden. We horen hoe zorgvuldig ingeschat wordt wat de oorzaak van de achterstand is. Als die 'in' het kind zit - en niet in de omstandigheden - is een verwijzing naar Integrale Vroeghulp vaak op zijn plaats. Er volgen twee mooie voorbeelden hoe VVE-beleid in de pratkijk wordt uitgevoerd: Den Haag met een mooi VVE-up-systeem waarin heel soepel een match tussen vraag en aanbod worden gemaakt. En regio Utrecht waar men doende is om een heel eenvoudige maar treffende tool te ontwikkelen om inscahtting te maken van de 'taalomgeving' van alle utrechtse kinderen en daarmee indicatie VVE te kunnen staven. Een mooie aanvulling op bestaande screening taalachterstanden van de JGZ.
  De inspiratielounge was nieuw dit jaar, maar met o.a. speedworkshops, Twitter, brainwriting, opvoedboek, innoveren met IVH, de groei-app kon iedereen naar keuze aansluiten waar hij/zij zin in had om zich te laten inspireren.
  Een aanrader was om in een half uur je te laten kennis maken met het “omdenken”.  Geen Ja-maar meer, maar anders denken. Met enkele voorbeelden en op een hilarische wijze liep iedereen na deze ‘omdenk-clinic’ zeer vrolijk de zaal uit.

  IVH in de inspiratielounge
  Het was heel fijn om deze dag de bevestiging te krijgen dat vele JGZ-professionals bekend zijn met IVH. De namen van de coördinatoren IVH in de regio zijn veel gevallen. Zij zijn toch wel de spin in het web voor de regio’s. Ook de JGZ-professionals vinden het spannende tijden hoe IVH binnen de transitie een plek zal krijgen. Zijn de locale diagnostiek en adviesteams nu concurrentie of juist niet? Wat is de relatie IVH naar de wijkteams? En welke rol heeft de JGZ in toekomst binnen de IVH?
  Moeilijke vragen met geen kant en klaar antwoorden, maar wel heel goed om daar juist vandaag met de JGZ professionals over te praten.

  Middagprogramma
  Kim Putter, directeur van het sociaal cultureel planbureau gaf in het middag programma een lezing over de JGZ in het sociaal domein, over o.a. de waarde, het verbinden van zorg, onderwijs en preventie.

  De JGZ-innovatieprijs
  Het was vooral een spannende dag voor de drie genomineerde projecten voor de JGZ-innovatieprijs. Genomineerd waren: de samenstarten-app, CJG4kracht en Poweroplossingen achter de voordeur.
  En de winnaar is…….CJG4kracht. Ambulante hulp zonder indicatie. Een uitgebreide omschrijving van het project is ook te vinden op de website van het NJI.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers