Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Vérian CJG4Kracht wint JGZ Innovatieprijs 2013

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 197
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1563 dagen geleden

  Categorieën: Beleid, Kind en gezin


   0/5 Sterren (0)

  Vérian CJG4Kracht wint JGZ Innovatieprijs 2013

  Vérian en alle kinderen uit Apeldoorn gefeliciteert met CJG4Kracht, de winnaar van de JGZ innovatieprijs 2013 op 10 december 2013. Vérian won niet alleen de juryprijs, maar ook de publieksprijs; een enorme prestatie. CJG4Kracht is ook als kosteneffectief beschreven in ‘Investeren in opvoeden en opgroeien loont’ een studie die onlangs in opdracht van ActiZ en GGD Nederland uitgevoerd is.

  Waardering
  De jury waardeert dit project omdat de JGZ hier functioneert als goede verbinder in het sociale domein. De transformatie van de zorg is hiermee in gang gezet. Hulp wordt naar voren gehaald, er blijkt lichtere hulp dan voorheen te worden ingezet, zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. Het project bevordert de onderlinge samenwerking van professionals en plaatst kind en ouder sterker in de regierol. Aan de prijs is een implementatiecheque verbonden voor een brede uitrol of bekendmaking van het project in de hele jeugdgezondheidszorg.
  Voor de JGZ publieksprijs kon gestemd worden op één van de drie genomineerden. Van de ruim 630 stemmen gingen er 406 naar CJG4Kracht.

  CJG4Kracht
  Bij CJG4kracht wordt ambulante hulpverlening uitgevoerd zonder indicatie. In de pilot is gewerkt vanuit een nieuwe visie op zorg voor jeugd. Uitgangspunt daarbij is om de kracht van opvoeders en hun netwerk te mobiliseren, zo weinig mogelijk hulpverleners bij het gezin te betrekken en systeem- en resultaatgericht te werken. De vrijwillige hulp aan huis voor gezinnen is snel en effectief toegankelijk vanuit het CJG, waardoor stagnerende en intensievere opgroei- en opvoedproblemen kunnen worden voorkomen. De doelgroep van CJG4kracht zijn alle gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 23 jaar met vragen op meerdere levensgebieden, waaronder opvoeden en opgroeien van de kinderen. Bekijk hier het filmpje over het CJG4kracht.

  Tweede en derde prijs
  De andere genomineerden waren de SamenStarten App van GGD Amsterdam en Poweroplossingen achter de voordeur van GGD West-Brabant. De SamenStarten App is bedoeld als hulpmiddel om de professional in het gesprek met ouders te ondersteunen bij het bevorderen van eigen kracht. In het project Poweroplossingen achter de voordeur heeft de Integrale Jeugdgezondheidszorg, naast aandacht voor de preventietaak, ook focus gelegd bij de vangnettaak voor de meest kwetsbare gezinnen.

  JGZ Innovatieprijs
  Ieder jaar reikt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) de JGZ innovatieprijs uit tijdens het Jaarcongres JGZ. Deze prijs heeft het NCJ ingesteld om nieuwe ontwikkelingen in de jeugdgezondheidszorg te stimuleren en onderzoek onder de aandacht te brengen van JGZ professionals. Doel van de prijs is tegelijkertijd om te leren van deze nieuwe initiatieven en dat over te dragen aan de uitvoeringspraktijk. De prijs gaat naar de organisatie met het meest inspirerende of vernieuwende project, good practice of onderzoek op het gebied van de Jeugdgezondheidszorg en wordt uitgereikt op het Jaarcongres JGZ.

  De jury bestond dit jaar uit een breed gezelschap: Jan Willem Rosenboom (FamilyFactory), Jasmin Schous (Nederlandse Jeugdraad), Marion Suijker (wethouder jeugd en onderwijs Gouda), Hans van Oers (hoogleraar openbare gezondheidszorg), Ineke Moerman (CJG Rijnmond en winnaar van de JGZ Innovatieprijs 2012), Robert van Oirschot (Alares), Ellen van Veen (jeugdarts GGD Den Haag) en Ingrid Brokx (verpleegkundig specialist Zorggroep Almere). Namens het NCJ maakten Ferdinand Strijthagen en Marieke Timmermans deel uit van de jury.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers