Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

VROEG: Meer aandacht nodig voor ontwikkelingsgerichte zorg

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 35
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1532 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Kind en gezin


   0/5 Sterren (0)

  VROEG: Meer aandacht nodig voor ontwikkelingsgerichte zorg

  Meer aandacht nodig voor ontwikkelingsgerichte zorg 
  Dankzij de successen op medisch gebied, groeien steeds meer kinderen op met een chronische ziekte. Juist voor hen is het van groot belang voor hun verdere leven dat de ontwikkeling zo goed mogelijk verloopt. Of in de woorden van prof.dr. Hugo Heymans van het Emma Kinderziekenhuis AMC: “Leg je een kind in bed en doe je er verder niets mee, dan zal het zich niet ontwikkelen.”

  In het nieuwe nummer van VROEG is een uitgebreid interview met Heymans opgenomen. Hierin beklemtoont de gerenommeerd kinderarts dat alles uit de kast moet worden gehaald om kinderen die opgroeien met een beperking straks aan het volwassen leven mee te laten doen. “Heel veel ziekenhuizen zijn ziektegericht. Ik vind dat een principieel verkeerde keuze. Een ziekenhuis moet voor kinderen ontwikkelingsgericht zijn. Dit betekent dat je leeftijdsgroepen bij elkaar legt en dat de dokters en het verpleegkundig personeel optimaal zijn opgeleid om de ziekte te behandelen.”
  Heymans wijst er op dat de behandeling van een chronisch ziek kind vaak enorme consequenties heeft voor het normale ontwikkelingspatroon. `Als we weten dat ontwikkeling vooral plaatsvindt in interactie met anderen en een ziekte die interactie vermindert of verhindert, dan kun je niet achterover leunen. Anders wordt hierdoor immers de ontwikkeling vertraagd, bijvoorbeeld omdat je niet regelmatig in een ziekenhuis door je ouders gestimuleerd kunt worden. Het op schoolreisje gaan of in teamverband sporten zijn allemaal elementen die mensen moeten oefenen, die je gedaan moet hebben. Hetzelfde geldt voor het belang van contacten met leeftijdgenoten. Als je dat niet geoefend hebt, heb je er later problemen mee.” Om zieke jongeren op koers te houden, heeft het Emma  een aanvullend trainingsprogramma’s ontwikkeld voor zowel kinderen als hulpverleners. Heymans: “Vroegtijdig signaleren biedt ons echt de sleutel om de ontwikkeling van een kind zo goed mogelijk op niveau te krijgen.”

  Ook in de nieuwe Vroeg:
  Naast enkele andere artikelen over de hulpverlening aan chronisch zieke kinderen, is besteedt de nieuwe VROEG onder meer aandacht aan omgaan met driftbuien, de gezondheid van de foetus, vroegbehandeling vanuit een kinderdagcentrum en het behandelen van gedragsproblemen op kleuterleeftijd.
  Meer informatie: www.vakbladvroeg.nl

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers