Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Kinderveiligheid en Integrale Vroeghulp ligt dicht bij elkaar

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 179
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1501 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid, Vroegsignalering


   0/5 Sterren (0)

  Kinderveiligheid en Integrale Vroeghulp ligt dicht bij elkaar

  Vandaag had ik weer een even een telefonisch overleg met Brechtje Mantel van de taskforce kindermishandeling. Dit doen we zo eens in het kwartaal. En waarom?
  De aanpak vanuit de taskforce Kindermishandeling en de taskforce Integrale Vroeghulp ligt dicht bij elkaar. We werken met gemeenten, professionals, maar het allerbelangrijkste voor het KIND en gezin.
  Het is fijn om kennis te delen over de aanpak met gemeenten, in het land en hoe krijg je de juiste onderwerpen op de agenda’s. Wat ons gemeenschappelijk onderwerp is, is de vroegsignalering. We willen allemaal zo vroeg mogelijk bij de gezinnen ondersteuning bieden en dan maakt het niet uit of het over kindermishandeling of kinderen met een beperking gaat, als het maar goed gaat met de kinderen in Nederland.

  Maar bieden de (toekomstige) wijkteams voor ons dan een oplossing of kansen?
  Kansen liggen er zeker als er iemand in het gezin komt die breed kan kijken. Want je kunt vaak bij de kinderen en de ouders niet aan de buitenkant zien wat er aan de hand is. Dus wie kan het gesprek goed aangaan. Daar liggen zeker veel kansen om de professionals vanuit de wijkteams in op te leiden.
  Maar daarna? Nog net zo belangrijk is de doorverwijzing naar een gerichte oplossing. En dat kan variëren van AMK tot IVH. Als de wegen naar hulp maar bekend zijn en we het gezin kunnen helpen bij de juiste plek te komen.En dat is wel de zorgen die Brechtje en ik delen. Maken we het niet té ingewikkeld allemaal en gaat niet het organisatiebelang voor het kindbelang bij de komende transitie.
  Hebben we niet teveel methodieken en professionals zodat we niet meer weten wie wat doet. Alleen al als wij samen kennis delen, passeren er vele projecten, instanties die we niet moeten vergeten. en waar we mee willen samenwerken. Hopelijk gaan de gemeenten dat allemaal goed organiseren en daar willen we ze graag een handje bij helpen!

  Kortom inspirerend om even bij te praten vanuit de onderwerpen kindermishandeling en vroeghulp, maar voor ons beide weer op het netvlies, belangrijk zijn de kinderen!

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers