Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Transitiemanagers jeugd en netwerken IVH: werk aan de winkel in 2014!

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 302
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1528 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Transitiemanagers jeugd en netwerken IVH: werk aan de winkel in 2014!

  Op vrijdag 13e december vond een bijeenkomst plaats voor de transitiemanagers jeugd van de gemeenten. De VNG/VWS en het transitiebureau jeugd organiseren regelmatig deze kennisdagen. Centraal staat dat ze kennis halen en brengen. In het ochtenddeel werden zij op de hoogte gebracht van de stand van zaken vanuit het ministerie VWS en de VNG en gaven werkgroepen vanuit het transitiebureau Jeugd korte presentaties. De werkgroepen die de revue passeerden: kwaliteit, J-GGZ en jeugd met een beperking en tot slot jeugd reclassering.
  De werkgroep jeugd met een beperking werkt aan een factsheet die in januari 2014 beschikbaar komt. Hierin komt ook de toeleiding / vroegsignalering uitgebreid aan de orde. In de middag kregen transitiemanagers deze factsheet alvast toegelicht in een workshop 'jeugd met een beperking'.

  Workshop jeugd met een beperking
  Deze workshop bestond uit drie delen. Een quiz om even te peilen welke kennis aanwezig is bij deelnemers. Daarna volgden twee presentaties met tussendoor praktijkvoorbeelden in de vorm van filmpjes en er was genoeg tijd om alle vragen te beantwoorden.
  Maartje van der Rijt (projectleider jeugd VGN) heeft uitleg gegeven over de kinderen en hun zorg die we nu kennen en onder de huidige AWBZ vallen en die straks in 2015 onder de jeugdwet komen te vallen. Er bleken nog steeds veel vragen te zijn met welke wetgeving kinderen met een beperking te maken gaan krijgen. Kinderen die hun zorg krijgen op een kinderdienstencentrum weten nog steeds niet of zij straks onder de jeugdwet (gemeenten) vallen of onder de (nieuwe) wet langdurige zorg. Voor ouders en professionals geeft dit nog veel onzekerheden. Ook voor de gemeenten blijft dit lastig voor het vormgeven van hun beleid.

  Presentatie vroegsignalering (Integrale Vroeghulp)
  Het tweede deel van de workshop ging over vroege signalering, vroege diagnostiek en vroege interventie en werd gegeven door Susan Osterop (landelijke coördinator Integrale Vroeghulp). Zij lichtte de Integrale Vroeghulp (IVH) toe dat geïnnoveerd is met de zeven bouwstenen. Een kader waarmee de meeste netwerken IVH werken. Hierna werd de werkwijze van IVH verder uitgelegd, over welke kinderen hebben we het, waarbij ouders aan het woord kwamen. Uiteindelijk werd er met elkaar gekeken naar de link naar het gemeentelijk beleid en de aansluiting bij de wijkteams. Maar ook de samenwerking met de jeugdgezondheidszorg, die in 2015 een vernieuwd basistakenpakket krijgen. Als informatie werd een vernieuwde flyer ‘Gemeente & Integrale Vroeghulp: een gouden team voor goede jeugdzorg’ meegegeven.

  Wees er snel bij!
  De boodschap en eindconclusie voor de netwerken Integrale Vroeghulp was voor die middag duidelijk: wees er snel bij! Alle gemeenten maken nu het beleid. Ze hebben zich op de vele terreinen al verkend en gaan nu aan de slag met de inrichting. De inrichting betreft natuurlijk ook de vroege signalering, vroege diagnostiek en vroege interventie. Gemeenten zijn op zoek naar de aansluitingen in de praktijk met de op te richten wijkteams, maar ze zijn zeker even benieuwd naar de samenwerking die er al is met de jeugdgezondheidszorg en de CJG’s.
  Voor de aanwezige transitiemanager was het belang helder. Integrale Vroeghulp is bij veel gemeenten bekend als netwerk die al uitvoering geeft aan integraal jeugdbeleid voor deze doelgroep. Men ziet dat de IVH netwerken een passende plek moeten krijgen in het nieuwe stelsel, maar met het HOE zijn ze nog het meest aan het stoeien. Kortom voor 2014 is er werk aan de winkel.

  Zoek elkaar op
  Heb je als netwerk IVH of als transitiemanager/gemeenten nog geen contact met elkaar: zoek het contact op en kijk samen naar het beleid voor jullie regio.
  Wil je hierbij ondersteuning? Dit kan: neem contact op met de landelijke coördinator (Susan Osterop: sosterop@vgn.nl ) van de taksforce Integrale Vroeghulp.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers