Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Videofeedback bij jonge kinderen met autisme

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 104
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1497 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Gezinsondersteuning


   0/5 Sterren (0)

  Videofeedback bij jonge kinderen met autisme

  Vroege interventie
  Vroegtijdige behandeling thuis met een kortdurend videofeedbackprogramma helpt ouders in de omgang met een kind met autisme. Tegenwoordig herkennen we kinderen met autisme al op jonge leeftijd. Bij jonge kinderen hebben de ouders de meeste invloed op de ontwikkeling van het kind. Daarom is een kort interactie-gericht programma ontwikkeld en getoetst: Video feedback Intervention to promote Positive Parenting adapted to Autism (VIPP-AUTI).

  Video feedback (VIPP-AUTI) is een gedragsinterventie voor ouders met kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 3 jaar. Het programma wil gedragsproblemen voorkomen of verminderen door opvoedingsvaardigheden van ouders te versterken, met aandacht voor positieve interactie en sensitieve disciplineringstrategieën. Dit gebeurt in 6 huisbezoeken door middel van feedback op video-opnamen van interacties tussen ouder en kind.

  Onderzoek
  Het programma is getoetst en vergeleken met een standaard thuisbegeleiding, bleek dat ouders na VIPP-AUTI, het  kind beter konden stimuleren zonder het te overvragen. Deze ouders  kregen ook meer zelfvertrouwen in eigen opvoedingsvaardigheden. Drie  maanden later vond Poslawsky een behandeleffect van VIPP-AUTI op  ontwikkelingsvaardigheden van het kind, namelijk het uit zichzelf delen  van aandacht met anderen.
  Met de videofeedback kunnen ouders hun eigen invloed en  opvoedingsmogelijkheden beter onderkennen. Zij kunnen dan goed met het  kind omgaan. Ook kunnen zij betere keuzes maken voor eventuele  kindgerichte behandelingen.

  Het programma is opgenomen in de databank effectieve jeugdinterventie van het Nederlands Jeugdinstituut. Een uitgebreide omschrijving is op deze website te vinden.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers