Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Achterover leunen of er bovenop?

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 36
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1488 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden


   0/5 Sterren (0)

  Achterover leunen of er bovenop?

  Om even te weten hoe het in de regio's met Integrale Vroeghulp gaat en om kennis met elkaar te delen, dan is het soms heel fijn om gewoon even een coördinator Integrale Vroeghulp te bellen. En deze week sprak ik meerdere coördinatoren. Een mooie gelegenheid om er ook even over te schrijven. De regio Friesland gebruiken we vaak als voorbeeld van ‘good practice’ hoe de schakel tussen de jeugdgezondheidszorg met het IVH-team is geregeld. De jeugdartsen hebben een coördinerende rol, een consultatiebureau plus geeft de mogelijkheid om het kind wat verder te bekijken en een doorverwijzing naar IVH kan soepel geregeld worden. Maar ook de schakel tussen zorg en onderwijs, vanuit het jonge kind staat in Friesland hoog op de agenda. De consulent jonge risico kinderen wordt al vroeg ingezet bij het meedenken in een schoolkeuze voor kinderen waarbij een die keuze niet altijd vanzelfsprekend is. Kortom het kind staat voorop en de professionals komen in beeld als er iets echt aan de hand is. De netwerken IVH zijn ingericht op vroege signalering, vroege diagnostiek en vroege interventie om kinderen met ontwikkelingsachterstanden of beperkingen alle kansen te geven waar ze recht op hebben.

  En dan wordt er nieuw beleid gemaakt. Hebben we het dan nog wel over het kind? De werkers in de praktijk uiteraard wel, maar wat komt er nu in het gemeentelijk jeugdbeleid over de werkwijze te staan, die al jaren heel goed werkt? Is dit nog wel terug te vinden, of gaan we met alles het wiel opnieuw uitvinden. Hier kun je je zorgen over maken, kriebels in je buik van krijgen en veel peinzen over de vraag: ‘kunnen we nog wel gezamenlijk, multidisciplinair blijven werken, met de ouders aan het roer?’

  Maar welke stappen kun je als coördinator IVH nu zetten. Ga je zelf er bovenop zitten bij de gemeente of kun je achterover leunen?  Van de coördinatoren IVH wordt veel verwacht, zij weten alles over alle partners die samenwerken in het netwerk, maar zij weten nog meer over alle gezinnen waarvoor het netwerk ingezet wordt. Dus geef ze de mogelijk om hier ook mee aan de slag te gaan. Gewoon samen met de ouders vertellen aan de gemeenten wat nú echt belangrijk is.

  En dan toch een beetje achterover leunen? Dat mag best als coördinator, laat de partners uit het netwerk, die toch al bij de gemeenten komen hun steentje bijdragen om IVH dan ook echt in die jeugdnota op te nemen. En zo sloot ik mijn telefoongesprek met Friesland ook af: “ja het was heel fijn dat het onderwijs de meerwaarde van samenwerken in het netwerk IVH naar voren heeft gebracht, we staan weer in het beleidsplan” . Dan blijft het natuurlijk spannend hoe straks de transformatie eruit gaat zien, oftewel hoe het beleid uitgevoerd kan worden, maar dat is de spannende tijd waar we nu allemaal voor staan en elkaar in kunnen helpen!

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers