Inloggen
Integrale Vroeghulp Twente

Integrale Vroeghulp Twente


 0/5 Sterren (0)

 • Blogs
 • Wat is een geschikte school voor Tom?

Wat is een geschikte school voor Tom?

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 45
  Door Susan Osterop 1479 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Kind en gezin, Gezinsondersteuning, Onderwijs en Zorg


   0/5 Sterren (0)

  Wat is een geschikte school voor Tom?

  Wat is een geschikte school voor Tom?
  Tom wordt over 3 maanden 4 jaar. Hij heeft een zwakke motoriek; zo struikelt hij veel als hij rent, heeft hij een slecht evenwichtsgevoel en moeite met het gooien van een bal. Doordat hij zich motorisch niet goed ontwikkelt, bezoekt Tom een kinderfysiotherapeut. Tom gaat 2 ochtenden per week naar de peuterspeelzaal. De leidster van de peuterspeelzaal maakt zich zorgen, omdat naast het feit dat Tom veel valt en motorisch onhandig is, ze ook moeilijk contact met hem kunnen krijgen.

  Moeder overbelast
  De peuterspeelzaalleidster is hier al een paar keer over in gesprek gegaan met moeder. Tom heeft ook een jonger zusje en de peuterspeelzaalleidster heeft het gevoel dat moeder de opvoeding niet aan kan, terwijl vader vindt dat het allemaal wel meevalt. Vader is ook veel weg, maar als hij thuis is zijn er conflicten. De kinderen lijken daardoor niet op de juiste manier gestimuleerd te worden.

  Zorgen over de ontwikkeling
  Er zijn vragen en zorgen over de ontwikkeling van Tom op meerdere gebieden (motorisch en gedragsmatig) en moeder lijkt overbelast, terwijl vader het niet nodig vindt om hulp te zoeken. Tom zal binnenkort naar de basisschool gaan, maar de peuterspeelzaalleidster denkt dat een reguliere school heel moeilijk gaat worden. Wat zal een goede onderwijsplek zijn voor Tom? De peuterspeelzaalleidster neemt met toestemming van moeder contact op met Integrale Vroeghulp. Omdat de problemen in het gezinssysteem toenemen, wordt gelijk bij Families First aangemeld.

  Hulp in het gezinssysteem
  De trajectbegeleider van MEE gaat op huisbezoek. Aanvankelijk wilde vader niet bij het gesprek zijn, maar door de inzet van Families First is wel het inzicht gekomen dat het belangrijk is dat vader er bij is. Na inzet van Families First kan het gezin wel weer verder, wel met ondersteuning van de trajectbegeleider. Tevens wordt doorverwijzing naar Jarabee Jeugdhulpverlening geadviseerd voor een gezinsonderzoek, ambulante observatie en ouder- kind-therapie.

  De reguliere basisschool
  Doordat er intensieve ondersteuning en begeleiding is in het gezinssysteem is, blijkt het ook veel beter te gaan met Tom. De ouders willen het liefst dat Tom naar de reguliere basisschool in de wijk gaat. Dus wordt besloten dat te proberen en het blijkt boven verwachting goed te gaan.

  Deze casus is ontleend uit de nieuwsbrief april 2013 van de IVH Twente.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers