Inloggen
Integrale Vroeghulp Twente

Integrale Vroeghulp Twente


 0/5 Sterren (0)

 • Blogs
 • Wat is er precies met Noa aan de hand?

Wat is er precies met Noa aan de hand?

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 141
  Door Susan Osterop 1510 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Kind en gezin, Diagnostiek, Gezinsondersteuning


   0/5 Sterren (0)

  Wat is er precies met Noa aan de hand?

  Noa is 3 jaar. Haar beide ouders hebben een licht verstandelijke beperking. Er is een gezinsvoogd in het gezin actief. Noa heeft moeite met duidelijk praten en haar woordenschat is minder dan dat je zou verwachten op haar leeftijd. Hiervoor is Noa al een paar keer bij de logopedist geweest, maar het gaat nog niet echt beter. Noa gaat niet naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. De consultatiebureauverpleegkundige vraag zich af of er misschien toch meer aan de hand is.

  Huisbezoek
  De consultatiebureau verpleegkundige neemt met instemming van ouders contact op met Integrale Vroeghulp. De trajectbegeleider gaat op huisbezoek, observeert Noa thuis en maakt korte video opnames, o.a. van de interactie tussen moeder en Noa en van Noa die met de duplo aan het spelen is. Ook vraagt de trajectbegeleider of het akkoord is dat ze informatie inwint bij het consultatiebureau en de logopediste. Dit is akkoord en de verpleegkundige en de logopediste zetten kort hun bevindingen op papier.

  Het kernteam integrale vroeghulp
  De professionals van het Integrale Vroeghulp team vermoeden dat er toch meer aan de hand dan enkel een achterstand in de taalontwikkeling. Op de videobeelden zien ze ook in het spel van Noa een achterstand gezien haar kalenderleeftijd. Ze adviseren eerst een ontwikkelingsonderzoek te doen. Dit ontwikkelingsonderzoek wordt uitgevoerd door een orthopedagoog/ gz psycholoog vanuit Integrale Vroeghulp. Uit dit onderzoek blijkt dat Noa een ontwikkelingsleeftijd heeft van ongeveer 12 maanden in de sociale en dagelijkse vaardigheden.

  Advies
  Om de spraaktaalontwikkeling te blijven stimuleren wordt de logopedie voortgezet. Vanwege de onderstimulering thuis door de ouders die een licht verstandelijke beperking hebben wordt gezinsondersteuning ingezet. Ook wordt Noa aangemeld bij het Infantcentre. Noa zal hier op een groep komen waar in samenspraak tussen Karakter kinderpsychiatrie en Jarabee Jeugdhulpverlening verder zicht gekregen kan worden op eventuele psychische problematiek. De orthopedagogen van het Infantcentre zullen vervolgens adviseren welke vorm van dagbehandeling en straks onderwijs passend is voor Noa.

  Deze casus is ontleend uit de nieuwsbrief van april 2013 van IVH Twente.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers