Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Begin in het gezin. Kind met een verstandelijke beperking vroeg herkennen

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 227
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1492 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Kind en gezin, Vroegsignalering


   0/5 Sterren (0)

  Begin in het gezin. Kind met een verstandelijke beperking vroeg herkennen

  Om een vroege signalering beter van de grond te krijgen, wordt heel wat gevraagd van professionals in de nulde en eerste lijn. Ouders en professionals weten vaak dat er iets 'niet pluis' is met een kind, maar denken daarbij niet direct aan de mogelijkheid  van een verstandelijke beperking. 'Het is belangrijk "het pluis-, niet-pluis gevoel" serieus te nemen en ouders, huisartsen en wijkteams te helpen', zegt Gijs Bierens, directeur van Advisium, het Expertisecentrum van 's Heeren Loo. 'Het vergt de nodige kennis om een jongen of meisje met een verstandelijke beperking eruit te pikken.

  's Heeren Loo gelooft in samenwerking en kennisdeling. Om samen te komen tot betere zorg voor cliënten en een prettiger en veiliger samenleving voor iedereen. Daarom geven de experts van 's Heeren Loo in het essay begin in het gezin hun beste adviezen voor gemeenten die van hun nieuwe zorgtaken een succes willen maken. Hieronder staan vijf tips voor beleid:

  • Er valt een enorme winst te behalen bij een vroege herkenning van een verstandelijke beperking. Zet daar als gemeente op in.
  • Professionals in de eerste lijn moeten een feilloos gevoel hebben voor pluis of niet-pluis. Zorg voor goede samenwerking met gespecialiseerde hulpverleners voor verder onderzoek en een snelle diagnose.
  • Kennis en expertise over een verstandelijke beperking moet vrij toegankelijk zijn voor cliënten, mantelzorgers, patiëntenverenigingen en professionals, bijvoorbeeld via een 24-uurs hulplijn.
  • Het zou goed zijn als gemeenten een visie op jeugdondersteuning ontwikkelen, waarbij in kaart wordt gebracht welke organisaties in beeld komen als het moeilijk wordt.
  • Voor tijdelijke, specialistische zorg moet er een landelijke achtervang blijven.

  Lees het complete essay

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers