Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Matig prematuren zijn een vergeten groep

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 81
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1375 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Vroegsignalering


   0/5 Sterren (0)

  Matig prematuren zijn een vergeten groep

  “Preventie en vroeghulp in de eerste levensjaren kan juist bij matig vroeg geborenen en hun ouders veel ellende voorkomen.” Aan het woord is Jorien Kerstjens, neonatoloog bij het UMCG.

  Eerder dit jaar promoveerde Kerstjens op een onderzoek naar wat zij noemt de ‘vergeten groep’. “Ik vind het onbegrijpelijk dat we de meest omvangrijke groep te vroeg geborenen niet extra volgen. Ontwikkelings- en gedragsproblemen manifesteren zich op jonge leeftijd veel vaker bij matig vroeg geborenen dan bij kinderen die op tijd geboren zijn.

  Jaarlijks komen in ons land ruim 2000 vroege prematuren ter wereld, kinderen die meer dan acht weken te vroeg worden geboren. Bekend is dat zij een verhoogde kans op een ontwikkelingsstoornis hebben en om die reden worden zij vanaf de geboorte neurologisch gevolgd. Dit geldt niet voor kinderen die vier tot acht weken te vroeg worden geboren, de matig prematuren. “Deze groep is wel vier tot vijf keer groter”, vertelt Jorien Kerstjens. “Uit mijn onderzoek blijkt dat bijna 10% van hen op jonge leeftijd te maken krijgt met ontwikkelings- en gedragsproblemen, tweemaal meer dan bij op tijd geboren kinderen. In absolute zin is het probleem binnen de groep die ik heb onderzocht dus veel groter dan in de veel te vroeg geboren groep.”

  Meer weten? Lees het interview met Jorien Kerstjens in Vakblad Vroeg.

  Bron: nieuwsbrief vakblad vroeg

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers