Inloggen
Integrale Vroeghulp Twente

Integrale Vroeghulp Twente


 0/5 Sterren (0)

 • Blogs
 • Een vast aanspreekpunt voor de moeder van Joost

Een vast aanspreekpunt voor de moeder van Joost

  Liesbeth Rogge
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 66
  Door Liesbeth Rogge 1348 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Vroegsignalering, Diagnostiek, Casemanagement


   0/5 Sterren (0)

  Een vast aanspreekpunt voor de moeder van Joost

  Joost is een jongetje van net twee jaar. Hij woont alleen met z’n moeder. Joost was een rustige baby en als peuter ondernemend en beweeglijk. Hij klimt en klautert graag. Hij gaat al van jongs af aan naar het kinderdagverblijf. De leidster maakt zich sinds kort zorgen over zijn ontwikkeling. Ze vindt hem een druk jongetje en ze krijgt moeilijk contact met hem. Hij luister niet, reageert vaak niet als ze zijn naam noemt en maakt weinig tot geen oogcontact. Ook brabbelt hij niet en maakt hij geen contact met andere kinderen.

  De leidster van het kinderdagverblijf bespreekt haar zorgen met de moeder en stelt voor om de orthopedagoog van de jeugdgezondheidszorg met wie ze vanuit de zorgstructuur contact heeft te vragen Joost te observeren. Moeder herkende de zorgen niet gelijk, maar beaamt ook dat Joost geen broertjes of zusjes heeft en thuis weinig in aanraking komt met andere kinderen. Moeder krijgt volgens haar eigen zeggen wel contact met hem. Ze stemt in met de observatie op het kinderdagverblijf.

  De orthopedagoog van de jeugdgezondheidszorg vermoedt een achterstand op meerdere ontwikkelingsgebieden. Vanwege z’n drukke gedrag en zorgen op het gebied van contactname, had zij het vermoeden van een beperking in het autistisch spectrum. En ook vond ze het feit dat de spraaktaal-ontwikkeling nog onvoldoende op gang was gekomen opvallend. De orthopedagoog stelt voor om Joost aan te melden bij Integrale Vroeghulp Ze legt in een gesprek met moeder uit dat ze dan een trajectbegeleider krijgt die zowel bij haar thuis als op het kinderdagverblijf de situatie bekijkt. Omdat moeder zich tot op heden zelf geen zorgen maakte, maar de zorgen op het kinderdagverblijf wel duidelijk naar voren komen, vindt ze het prettig als er een totaalbeeld van Joost komt.

  De trajectbegeleider van Integrale Vroeghulp bespreekt de situatie met moeder en maakt zowel thuis als op kinderdagverblijf video opnames. Bij de bespreking in het kernteam Integrale Vroeghulp is de moeder aanwezig. Ze bekijken de videobeelden en de professionals kunnen aan moeder uitleggen dat Joost ook in zijn spel thuis erg in zichzelf gekeerd en heel druk en beweeglijk is.

  Het kernteam Integrale Vroeghulp heeft samen met ouders bekeken welke onderzoeken nodig waren. Er is vervolgens een onderzoek bij Pento op het gebied van spraaktaal en een onderzoek door een Gz psycholoog van Karakter vanwege de zorgen op het gebied van contactname ingepland. Tijdens deze onderzoeken ontstond het vermoeden dat er sprake is van een ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke beperking. Ook de orthopedagoog van Aveleijn heeft meegekeken tijdens de onderzoeken en een IQ test gedaan. De trajectbegeleider van Integrale Vroeghulp kent de weg, was de spil in het regelen van de onderzoeken en had snelle ingangen tot de diverse diagnostiekmogelijkheden.

  Moeder: “Omdat Joost mijn enige kind is, heb ik geen vergelijking met andere kinderen als het gaat om een normale ontwikkeling. Ik ben er blij mee hoe het opgepakt is. Ik ben van het begin af en aan overal bij betrokken. Dat is ook logisch, want het gaat toch om mijn kind. Joost zit nu op een kinderdagcentrum waar hij op de juiste manier gestimuleerd wordt in zijn ontwikkeling.”

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers