Inloggen
Integrale Vroeghulp Twente

Integrale Vroeghulp Twente


 0/5 Sterren (0)

 • Blogs
 • Kan Kiki naar een gewone peuterspeelzaal?

Kan Kiki naar een gewone peuterspeelzaal?

  Liesbeth Rogge
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 157
  Door Liesbeth Rogge 1349 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Vroegsignalering, Diagnostiek, Casemanagement, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Kan Kiki naar een gewone peuterspeelzaal?

  Kiki is een meisje van anderhalf jaar dat ernstige epilepsie heeft gehad. Ze is al bekend bij de kinderarts en de kinderneuroloog en heeft een screening gehad bij Het Roessingh revalidatiezorg. Ze is de laatste tijd aardig vooruit gegaan. De epilepsie is rustiger, maar de revalidatie arts vermoedt dat ze toch een behoorlijke ontwikkelingsachterstand heeft. Omdat het zo goed met haar gaat, vragen de ouders zich af of ze na de vakantie naar een gewone peuterspeelzaal kan.

  Kiki vertoont jonger gedrag dan bij haar leeftijd hoort. Zo gooit ze steeds speelgoed weg en ze vertoont ook nog geen tekenen om haar eerste stapjes te zetten. Wel is ze open naar andere toe en lacht veel. Ook begint ze wel enkele woordjes te zeggen. Haar ouders hopen dat ze van andere kinderen kan leren en willen daarom graag een reguliere peuterspeelzaal proberen.

  In het kernteam Integrale Vroeghulp wordt aan ouders voorgesteld om een uitgebreider ontwikkelingsonderzoek te doen in de observatiegroep van de Twentse Zorgcentra. Het doel hiervan is te kijken wat haar ontwikkelingsniveau is en of het mogelijk zou zijn dat ze naar een reguliere peuterspeelzaal gaat. Bekeken zal worden met welke hulp en ondersteuning Kiki zich het beste verder kan ontwikkelen. De trajectbegeleider neemt ouders mee in het proces gedurende de observatieperiode,  bundelt de informatie, ook uit eerdere onderzoeken door de kinderarts en de revalidatie arts.

  Uit de observatieperiode komt dat ze wel een ontwikkelingsachterstand heeft, maar aangezien ze de laatste tijd behoorlijk vooruit is gegaan en ouders haar erg graag naar de reguliere peuterspeelzaal willen doen, besluiten ouders in overleg met de trajectbegeleidster dat te proberen. Vanwege haar ontwikkelingsachterstand wordt wel geadviseerd om extra ondersteuning van een consulent van MEE in te zetten.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers