Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Aanpak integrale vroeghulp sluit naadloos aan op inrichting jeugd sociaal domein

  Gerrit Jan Schep
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 240
  Door Gerrit Jan Schep in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1294 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid, Ketennetwerk


   5/5 Sterren (1)

  De manier waarop professionals in de netwerken integrale vroeghulp (IVH) met elkaar samenwerken is helemaal 3D-proof.

  1. Ze combineren vanuit verschillende disciplines hun expertise, om de beste oplossing voor kind en ouders te vinden.
  2. Ze doen dit mét kind en ouders (die daardoor de regie houden) en niet over hun hoofd heen.
  3. Ze gaan bij het zoeken naar oplossingen in principe uit van zelfredzaamheid van ouders en hebben daarin een adviserende rol.
  4. Ze werken vraaggericht en hebben dit regionaal georganiseerd.
  5. Ze werken allemaal vanuit verschillende disciplines waardoor ze  elkaar versterken en er sneller duidelijk wordt wat er met het kind aan de hand is.
  6. Ze werken samen met ‘vindplaatsen’ waar ouders met kinderen met ontwikkelings- en gedragsproblemen aankloppen (zoals scholen, consultatiebureaus, ziekenhuizen, e.d.).

  Integrale vroeghulp werkt bovendien als financiële hefboom doordat met een relatief beperkte investering (met name de coördinatie van het IVH-netwerk) een grote inzet binnen en buiten het gemeentelijk domein wordt gerealiseerd. Dit is gunstig voor de gemeente. Waarom? Omdat vroege signalering en daar adequaat op reageren veel ‘gevolgschade’ op latere leeftijd voorkomen.
  Gemeenten experimenteren nu volop om beleid en uitvoering in het sociale domein vorm te geven. Ze zoeken naar slimme aanpakken die goed aansluiten bij de intenties van de decentralisaties in het sociaal domein: meer zelfredzaamheid van de burger, minder overheidsinterventies, betere dienstverlening door integraal werken en realisatie van lagere kosten.
  Reden temeer voor wethouders om nu kennis te maken met de netwerken integrale vroeghulp  in hun regio. De professionals in die netwerken bieden 15 jaar ervaring met een manier van werken die naadloos aansluit op de gemeentelijke beleidsdoelstellingen voor het sociaal domein.
  Ik zou zeggen: bestuurders, laat u inspireren en kijk over die schutting. Onze Taskforce Integrale Vroeghulp helpt u graag om het contact te leggen.

   

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers