Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Samenstarten App

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 94
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1268 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Vroegsignalering


   0/5 Sterren (0)

  Samenstarten App

  Een nieuw ontwikkelde app op de tablet maakt huisbezoeken van de jgz-verpleegkundige in het kader van het programma SamenStarten prettiger en effectiever. Met de app komt de hulpvraag makkelijker aan het licht en worden ouders beter verwezen. Ook geeft de app suggesties voor interventies die ter plekke ingezet kunnen worden.

  SamenStarten is een programma om kinderen en gezinnen met een hulpvraag (bijvoorbeeld opvoed- of financiële problemen) snel op te sporen en te ondersteunen. Huisbezoeken zijn daarvan een belangrijk onderdeel. Jgz-verpleegkundigen blijken tijdens deze huisbezoeken niet altijd voldoende in staat om oudercompetenties te versterken, hulp te verlenen en/of te verwijzen naar hulpinstanties. Hoe krijg je bijvoorbeeld als jgz-verpleegkundige ouders aan de praat over datgene waar schaamte mee gemoeid is? Hoe ga je met een moeder op een veilige manier in gesprek over haar depressieve gevoelens? Hoe begeleid je een vader naar hulp voor zijn gokverslaving? En hoe activeer je ouders gebruik te maken van het uitgebreide digitale aanbod voor opvoedondersteuning dat er bestaat via internet?

  SamenStarten App
  TNO onderzocht daarom samen met GGD Amsterdam hoe jgz-verpleegkundigen tijdens de huisbezoeken digitaal ondersteund konden worden met behulp van een app. De huisbezoeken, met en zonder SamenStarten App, werden over het algemeen positief beoordeeld door de ouders. De ouders die werden bezocht met de SamenStarten App gaven de huisbezoeken een hogere beoordeling. De app verbetert de communicatie tussen de verpleegkundige en de ouder, er ontstaat meer wederzijds begrip. De app helpt bij het benoemen en bespreken van eventuele problemen. Beeldtaal helpt communicatieproblemen te overwinnen. Daarnaast biedt de app toegang tot informatieve sites, voorlichtingsbrochures en filmpjes. Ook geeft de app een overzicht van verwijsmogelijkheden met concrete informatie over de instellingen. De verpleegkundige kan direct hulp inzetten en de eigen kracht van de ouder om zelf de hulpvraag aan te pakken wordt versterkt. Het positieve effect van de app blijkt het grootst bij lager opgeleide ouders.

  Zelf aan de slag met de App
  Wilt u zelf aan de slag met de SamenStarten App? De app is bruikbaar voor alle jgz-instellingen die SamenStarten gebruiken. Meer informatie over SamenStarten en over de app vindt u op de site van het NCJ. Aandachtspunten bij de implementatie zijn blijkens het onderzoek dat de SamenStarten App een proefperiode vergt, zodat de verpleegkundigen de app kunnen uitproberen en de voordelen ervan kunnen ervaren.

  ZonMw-programma
  Het ontwikkelen van de SamenStarten App maakt onderdeel uit van het ZonMw-programma Vernieuwing Uitvoeringspraktijk JGZ. Veranderingen in de maatschappij en in de zorg hebben invloed op de uitvoering van de JGZ. Verbeteringen en vernieuwingen zijn daarom noodzakelijk. Om dit te stimuleren is het programma Vernieuwing Uitvoeringspraktijk JGZ ontwikkeld. Binnen dit programma worden 17 veelbelovende innovaties verder ontwikkeld en geschikt gemaakt voor implementatie.

  Meer informatie

  • Informatie over SamenStarten App op website NCJ
  • Bekijk de film over de SamenStarten App
  • ZonMw-project Mobiele digitale ondersteuning voor jgz-verpleegkundigen ter versterking van de samenwerking en zorg voor de jeugd

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers