Inloggen
Ouders

Ouders

Elkaar ontmoeten en ervaringen delen

 0/5 Sterren (0)

Kleine Thomas is afwezig

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 168
  Door Susan Osterop in de groep Ouders 1253 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Kind en gezin


   0/5 Sterren (0)

  Kleine Thomas is afwezig

  Als de kleine Thomas met zijn 18 maanden nog steeds niet reageert op zijn naam, moeilijk contact maakt en soms afwezig lijkt, vindt de consultatiebureauarts het tijd om het Integrale Vroeghulpteam in te schakelen. Uit testen van het consultatiebureau blijkt dat Thomas achter loopt in zijn ontwikkeling. Zijn moeder vertelt dat hij bij het inslapen en wakker worden met zijn hoofd naar voren valt.

  Bij een combinatie van zowel mentale als motorische symptomen, biedt het Integrale Vroeghulpteam een ‘brede blik’. Breder dan de individuele consultatiebureauarts of kinderarts in het ziekenhuis kan bieden. Het team bestaat immers uit gedragsdeskundigen, gespecialiseerde kinderartsen en trajectbegeleiders voor begeleiding van ouders, met een waaier aan contacten in de revalidatie, ziekenhuiswereld en zorg. Het team organiseert de teambesprekingen met ouders, regelt onderzoek en therapie en zet MEE-trajectbegeleiders in. 

  Diagnostisch onderzoek
  Op basis van diagnostisch onderzoek blijkt dat Thomas een achterstand heeft. De ouders van Thomas zijn echter stabiel en heel betrokken. De moeder van Thomas komt uit Ghana en kwam voor de liefde naar Nederland. Emigratie kan stress opleveren, maar Thomas zijn moeder aardt goed in haar nieuwe omgeving. De achterstand is duidelijk, maar op welk niveau Thomas functioneert moet nader worden onderzocht.

  Grote achterstand
  Een MEE-trajectbegeleider maakt, zoals altijd, een video-opname bij Thomas thuis. Het team bekijkt de opname op ouder-kindinteracties en op gedrag van het kind. De arts van het team wil medische oorzaken uitsluiten. Maar een EEG, wijst op epilepsie. Uit ander onderzoek blijkt een stofwisselingsziekte. Omdat Thomas al helemaal in de medische molen zit, stelt in dit geval de polikliniek van AMC-kinderrevalidatie het motorische en verstandelijke niveau vast. Vaak doet het diagnostisch team van MEE de niveaubepaling van ‘Integrale Vroeghulpkinderen’. Thomas blijkt met 22 maanden een ontwikkelingsleeftijd van 8 maanden te hebben. Zo’n grote achterstand op die leeftijd haal je niet meer in.

  Meer contact
  De trajectbegeleider helpt de ouders dat slechte nieuws te verwerken. Om er uit te halen wat er in zit, instrueert zij de ouders hoe ze de ontwikkeling van Thomas kunnen stimuleren met het programma ‘Kleine Stapjes’. Op het reguliere kinderdagverblijf van Thomas regelt de trajectbegeleider intussen extra hulp voor hem via OKIDO, een samenwerkingsverband van gemeente en instellingen uit de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en kinderopvang. Zij volgt de besprekingen van artsen en revalidatie om adviezen op elkaar af te stemmen. Ze bespreekt met de ouders de mogelijkheid van steun van het netwerk. Zo komt een tante af en toe oppassen. Uiteindelijk redt Thomas het niet op het gewone kinderdagverbljif. De trajectbegeleider zoekt met de ouders een geschikt gespecialiseerd dagverblijf en regelt de indicatie. Eerst komt ze gemiddeld 2 keer per maand bij de ouders. Dat wordt geleidelijk aan minder, maar de ouders weten de trajectbegeleider tussendoor te vinden per e-mail of telefoon. De spraak-taalontwikkeling van Thomas gaat vooruit door passende therapie; zijn epilepsie is beheersbaar door goede medicatie en hij maakt meer contact. De ouders zijn tevreden over het nieuwe dagverblijf en hebben het gevoel zelf verder te kunnen. De trajectbegeleider rondt het contact na een jaar af.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers