Inloggen
handreiking JGZ - IVH

handreiking JGZ - IVH


 0/5 Sterren (0)

 • Blogs
 • Nazorg Prematuren in Friesland

Nazorg Prematuren in Friesland

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 68
  Door Susan Osterop 1251 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Vroegsignalering, Diagnostiek


   0/5 Sterren (0)

  Nazorg Prematuren in Friesland

  De Nazorg Prematuren is een samenwerking van het medisch Centrum Leeuwarden, de perifere ziekenhuizen en de JGZ en is voor heel Friesland beschikbaar gekomen. Vrijwel alle ernstige  premature kinderen komen in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) terecht, sommige kinderen gaan daarna door naar de perifere ziekenhuizen maar lang niet altijd. Voor alle kinderen wordt de jeugdverpleegkundige zorg in het eerste jaar thuis geboden in combinatie met Stevig Ouderschap.
  De medische zorg die CB normaal aanbiedt wordt in het werkgebied van het MCL aangeboden in zgn. Nazorgpoli’s, de paramedische disciplines sluiten dan aan bij de consulten van de behandelend kinderarts en de jeugdarts. De jeugdarts gaat voor het JGZ-deel dus ook naar het MCL. In de rest van Friesland wordt deze nazorg geboden in een Plus-consult van het CB, dat is dán het multidisciplinair medisch consult. Daar worden dan de nodige combinaties gemaakt met o.a. de (para)medische disciplines. In het eerste jaar ziet de jeugdarts de kinderen drie keer en daarna op de leeftijd van 2.5 jaar. Met 2.5 jaar is ook de orthopedagoog betrokken. In het tweede levensjaar is kinderarts in charge. Zo ontstaat een soepele overgang van nazorgpoli naar CB. Ook de nazorg-verpleegkundige doet warme overdracht naar JGZ-verpleegkundige door samen op huisbezoek te gaan. Een klein deel van deze groep kinderen gaat in het eerste levensjaar door naar IVH. Soms wordt bij een Plus-consult van 2,5 jaar of pas bij vierde jaar duidelijk dat er meer zorg nodig blijft.

  In juni van dit jaar is een artikel verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ‘Samen zorgen voor de allerkleinsten en hun ouders, hoe kindergeneeskunde, jeugdgezondheidszorg en paramedische zorg elkaar kunnen versterken’ (door Froukje S. Houtstra en Nathalie K.S. de Vries).

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers