Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

IVH volgt de ontwikkeling van Yousal

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 103
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1218 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Kind en gezin


   0/5 Sterren (0)

  IVH volgt de ontwikkeling van Yousal

  Yousal is een jongetje van pas een half jaar jong. Hij is het jongste kind uit een gezin dat verder bestaat uit zijn vader, moeder en broer (4 jaar). Hij heeft na zijn geboorte enkele weken in het ziekenhuis gelegen. Hij is geboren met een ernstig syndroom. Yousal eet via een sonde en zijn ouders hebben geleerd hoe zij hem zelf kunnen voeden. De thuiszorg komt als de sonde vernieuwd moet worden. Er speelt al veel na de geboorte van Yousal en zijn ouders maken zich zorgen over zijn ontwikkeling. Mogelijk moet Yousal nog geopereerd worden aan zijn hersenen om de epilepsie in bedwang te kunnen houden. Moeder gaat, op aanraden van de kinderarts, in gesprek met Integrale Vroeghulp. Yousal heeft veel extra zorg nodig en zijn ouders vragen zich af of ze in aanmerking komen voor extra financiële middelen. Ook willen ze weten of hij extra zorg nodig heeft en wie die extra zorg kan bieden.

  Het IVH team met moeder in gesprek
  Er komt een multidisciplinair overleg over de hulpvragen van ouders. Aanwezig zijn moeder en Yousal, een revalidatiearts, een orthopedagoog, een maatschappelijk werker en een casemanager voor dit gezin.
  Hieraan vooraf heeft de casemanager, met de toestemming van de ouders, informatie opgevraagd bij het ziekenhuis, de thuiszorg, het consultatiebureau en de huisarts. 

  Overwegingen van het team Vroeghulp
  Omdat Yousal nog zo jong is, heeft hij geen recht op extra financiële vergoedingen. Wel is belangrijk voor ouders om voor alle zorgkosten bonnen te bewaren, zodat dit opgegeven kan worden aan de Belastingsdienst. Een goede fysiotherapeut is erg belangrijk, maar deze heeft Yousal al.
  Meestal vindt op de leeftijd van negen maanden de eerste aanpassingen plaats omdat hij dan groter wordt en eventueel een aanpassing nodig zal hebben.
  Op het kinderrevalidatiecentrum bestaan ouder/kindgroepjes, waarbij thema’s besproken worden, hier kan ook contact ontstaan met andere ouders.
  Vanaf twee jaar kunnen kinderen neer een peutergroep op een kinderrevalidatiecentrum of kinderdagcentrum, waar een multidisciplinair team aanwezig is, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste en arts. Zij kijken vooral mee hoe de ontwikkeling van het kind verloopt en kunnen eventuele behandelingen geven. 

  Multidisciplinair advies
  Om Yousal goed in de gaten te kunnen houden is het belangrijk dat hij rond de leeftijd van 9 maanden opgeroepen wordt bij het kinderrevalidatiecentrum. In de tussentijd kan de reguliere fysiotherapie gewoon door blijven gaan. Ouders stemmen hiermee in.
  Met dit advies wordt beoogd dat er tijdens de ontwikkeling van Yousal meegekeken wordt door verschillende disciplines en eventuele aanpassingen vroegtijdig gegeven kan worden.
  De zorgcoördinator houdt contact met de ouders en de ouders weten dat ze voor vragen altijd bij haar terecht kunnen.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers