Inloggen
Integrale Vroeghulp Veluwe

Integrale Vroeghulp Veluwe


 0/5 Sterren (0)

CJG4Kracht zelfstandige stichting

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 42
  Door Susan Osterop in de groep Integrale Vroeghulp Veluwe 1180 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid


   0/5 Sterren (0)

  Vanaf 1 januari 2015 krijgt CJG4Kracht in Apeldoorn de belangrijke taak om -naast de huisarts en jeugdarts- te beslissen welke niet vrij-toegankelijk (intensievere ) zorg voor een kind of jongere wordt ingezet. Om die taak goed en onafhankelijk te kunnen uitvoeren kiest de gemeente Apeldoorn ervoor om het CJG verder te laten gaan als zelfstandige stichting.

  Rol van het CJG
  De gemeente kijkt eerst naar wat een jongere, het gezin, de school of de buurt zelf aan zorg kunnen bieden. Ouders en jongeren kunnen niet alles zelf oplossen. Soms is er extra hulp nodig. Wie welke hulp krijgt bepaalt de gemeente niet zelf. Apeldoorn kiest ervoor om die taak te beleggen bij het CJG.

  CJG4Kracht
  Sinds zes jaar kent Apeldoorn het Centrum voor Jeugd en Gezin. In die jaren is het uitgegroeid tot dé plek waar (aanstaande) ouders en jongeren terecht kunnen voor vragen over opgroeien en opvoeden.In de vier vestigingen van het CJG in Apeldoorn zitten medewerkers die goed kunnen meedenken met de persoonlijke situatie van ouders, jongeren en kinderen. Het CJG kan de zorg zo licht mogelijk houden als nodig. Vanaf 1 januari kan het CJG ouders en jongeren ook toeleiden of doorwijzen naar intensievere vormen van zorg als dat nodig is.

  Soorten zorg
  Er zijn twee soorten zorg: vrij-toegankelijke ondersteuning en niet vrij-toegankelijke zorg. Iedereen kan gebruik maken van vrij-toegankelijke ondersteuning. Denk daarbij bijvoorbeeld aan consultatie bureau, opvoedsteunpunt homestart, doorstart (ondersteuning van gezinnen door vrijwilligers) en jeugd- en jongerenwerk. Voor de niet vrij-toegankelijke zorg moet ‘toegang’ verleend worden door bijvoorbeeld de huisarts, de jeugdarts of het CJG.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers