Inloggen
Zorg en onderwijs

Zorg en onderwijs


 0/5 Sterren (0)

Belangrijkste tips van ouders in Passend Onderwijs

  Susan Osterop
  Door Susan Osterop in de groep Zorg en onderwijs 1177 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid, Onderwijs en Zorg


   0/5 Sterren (0)

  Belangrijkste tips van ouders in Passend Onderwijs

  In het rapport pionieren in passend onderwijs: ervaringen van ouders hebben de geïnterviewde ouders tips gegeven voor samenwerkingsverbanden, scholen en andere ouders in het land. De volgende 9 tips zijn tot stand gekomen.

  Tips van ouders over extra ondersteuning en begeleiding

  1. Zorg voor structurele borging van de ondersteuning. Er moet een stevig beleid onder liggen, gesteund en gedragen door iedereen op school.
  2. Ga in elke situatie uit van gelijkwaardig partnerschap tussen ouders en school. Beschouw ouders als ervaringsdeskundigen en maak hier gebruik van. Grotere kinderen kunnen ook zelf veel regelen in hun begeleiding. Neem ook hen serieus.
  3. De begeleider en de leraren spelen een essentiële rol in de ondersteuning. Investeer hierin als school, bijvoorbeeld door middel van deskundigheidsbevordering en extra tijd. Leraren en begeleiders moeten goed kunnen samenwerken.

  Tips van ouders over informatie en voorlichting

  1. Informeer ouders bij nieuwe ontwikkelingen altijd goed, vooral over wat het voor hun specifieke situatie betekent.
  2. Maak voorlichting en training over bepaalde diagnoses en ziektebeelden mogelijk voor begeleiders en leraren. Ouders zijn ook bereid om hier energie in te steken en bijvoorbeeld symptomen en gedrag van kinderen toe te lichten. Voorlichting aan leraren mag niet te vrijblijvend zijn (geen folder in het postbakje zonder ‘follow up’). Leer van goede voorbeelden, praat met ervaren schoolleiders, begeleiders en leraren.
  3. Zorg voor concrete informatie en communicatie over wat scholen kunnen betekenen voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte, bijvoorbeeld via de website. Het gaat hierbij zowel om informatie over begeleidingsmogelijkheden als om mogelijkheden voor praktische aanpassingen. Vooral bij de overgang van po naar vo.

  Tips van ouders voor ouders

  1. Pak je rol, wacht niet af. Stel je niet afhankelijk op en neem zelf de regie. Doe dat wel op een nette manier.
  2. Wees kritisch en denk zelf goed na. Vraag informatie aan anderen, zoals lotgenoten en hulpverleners. Sluit je aan bij oudergroepen, zoals Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme NVA. Begin op tijd met zoeken naar hulp en informatie.
  3. Probeer goed samen te werken met de school en niet de strijd aan te gaan. Bouw een positieve, vertrouwensrelatie met de school op. Geef aan wat wensen en verwachtingen zijn en maak daar afspraken over met de school. En maak de school duidelijk hoe je kind in elkaar zit.

  BRON: www.passendonderwijs.nl

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers