Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Gemeente Rotterdam wil expertise IVH ook in nieuwe situatie borgen

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 460
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1143 dagen geleden Reacties (1)

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid


   0/5 Sterren (0)

  Gemeente Rotterdam wil expertise IVH ook in nieuwe situatie borgen

  In de gemeente Rotterdam is al jaren een regionaal netwerk Integrale Vroeghulp (IVH) actief, dat zich inzet om jonge kinderen met complexe hulpvragen de juiste zorg en ondersteuning te bieden. De gemeente Rotterdam heeft een ontwikkeling ingezet om zoveel mogelijk hulp in de wijken te organiseren. In Rotterdam zijn 42 wijkteams in oprichting. De gemeente onderzoekt nu hoe de kennis en expertise van IVH het beste geborgd kunnen blijven.

  De gemeente Rotterdam is tevreden over de inzet van IVH in haar regio. Jurrien Heydelberg, senior Beleidscoördinator gemeente Rotterdam: “De kosten voor IVH zijn relatief laag, maar het belang is groot. IVH is er voor kinderen met een complexe en vaak ernstige hulpbehoefte. Vaak gaat het om kinderen van wie niet helemaal duidelijk is wat er met hen aan de hand is, voor wie een goede diagnose nodig is en die gespecialiseerde hulp nodig hebben. IVH biedt dat.”

  Samenwerking  met medische zorg
  In het regionale netwerk komen experts uit allerlei disciplines samen. Zij zorgen dat jonge kinderen gediagnosticeerd worden en dat er een integraal plan van aanpak wordt gemaakt. Heydelberg: “Het feit dat de IVH-netwerken intensief samenwerken met de medische zorg, zoals ziekenhuizen, kinderartsen en revalidatie-instellingen, draagt bij aan hun succes op het gebied van jeugdigen met zowel lichamelijke als psychiatrische problematiek. Zo krijgt het kind snel de juiste zorg en ondersteuning. Dat voorkomt ernstigere problemen en het verlaagt uiteindelijk de zorgkosten. De aanpak van IVH draagt ook bij aan het realiseren van onze doelen op het gebied van jeugd. Denk  aan zo vroeg mogelijke signalering van kinderen met problemen op het gebied van ontwikkeling of gedrag en aan een integrale aanpak.”

  Specifieke expertise voor een kleine groep
  Het aantal kinderen dat bij IVH terechtkomt, is relatief klein. Het gaat vaak om kinderen met ernstige, meervoudige problemen. Er is specifieke expertise vereist om deze kinderen passende zorg te bieden en voorzieningen zijn veelal verdeeld over de regio. Gezien het lage volume en gespecialiseerde kennis ligt regionale samenwerking voor de hand. In de stadsregio Rotterdam zijn er met de omliggende gemeenten samenwerkingsafspraken gemaakt over Integrale Vroeghulp.

  Expertise borgen
  Vanaf 2015 worden de zorg en ondersteuning voor kinderen gedecentraliseerd en de wijken ingebracht. Rotterdam is bezig om in totaal 42 wijkteams op te zetten. “Je kunt niet in elk team een vertegenwoordiger van IVH zetten”, zegt Heydelberg. “Daar is het aantal cliënten te klein voor. Maar we willen de expertise van IVH op het gebied van het jonge kind wel borgen en zorgen dat die goed toegankelijk blijft. We onderzoeken nu samen met MEE, die IVH in onze regio coördineert, hoe we dat het beste kunnen organiseren. Hoe kunnen we IVH beleggen bij wijkteams, hoe ziet de verbinding tussen die partijen eruit? Welke rol speelt ons Consultatie- en DiagnoseTeam hierin? Er wachten ons komend jaar flink wat uitdagingen. Het inbedden van IVH in de nieuwe situatie is nog volop in ontwikkeling.”

  Download hier het interview met Jurrien Heydelberg in PDF bestand>>>

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Marisa Roozen
    Marisa Roozen 1140 dagen geleden

    Ik ben werkzaam voor IVH vanuit MEE Amstel en Zaan. De gemeente Amsterdam is gelukkig akoord gegaan met de inzet van een 5 tal mensen voor de IVH kindjes. Dit is apart van de wijkteams, maar wel met een goede samenwerking. Ik hoop dat de gemeente Rotterdam ook een soortgelijke constructie zal creeren, zodat de expertise van en ondersteuning voor IVH kindjes blijft bestaan!

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers