Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Integrale Vroeghulp staat in 2015 nog los van buurtteams gemeente Utrecht

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 314
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1195 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid


   0/5 Sterren (0)

  Integrale Vroeghulp staat in 2015 nog los van buurtteams gemeente Utrecht

  Sinds twee jaar zijn er in de gemeente Utrecht twee buurtteams operationeel, die de toegangspoort vormen tot alle specialistische zorg en hulpverlening in de gemeente. In 2014 zijn daar nog vijf teams bijgekomen. De coördinatie van Integrale Vroeghulp blijft komend jaar echter bij MEE liggen. “Deze expertise kunnen we niet zomaar bij de buurtteams beleggen.”

  IVH wordt binnen de gemeente Utrecht al jaren gecoördineerd door MEE. De gemeente hield zich weinig bezig met de inhoudelijke organisatie van IVH. “Als gemeente zaten we tot nu toe niet zo dicht op de inhoud”, vertelt Floris Fonville, adviseur Jeugd bij de gemeente Utrecht. “MEE regelt de uitvoering van IVH prima en tot de transitie was er geen reden om ons daar intensief mee te bemoeien. Met de transitie en de komst van de buurtteams is dat veranderd. Zij gaan een groot aantal taken op het gebied van zorg overnemen, ook wat betreft kinderen met een beperking.”

  Buurtteams
  Sinds twee jaar werkt Utrecht met buurtteams, als voorbereiding op de nieuwe situatie vanaf 1 januari 2015. Deze periode is gebruikt als test voor de opzet van de nieuwe buurtteams, zodat voldoende ervaring is opgedaan voordat het concept wordt uitgerold over de gemeente. Vanaf 1 januari gaan er achttien buurtteams aan de slag in de Utrechtse wijken. Dat heeft gevolgen voor de samenwerking tussen de gemeente Utrecht en MEE.

  Kwetsbare kinderen 
  Utrecht heeft ervoor gekozen om haar buurtteams te bemensen met hoogopgeleide en goed getrainde professionals. Dit zijn hulpverleners die direct de juiste zorg en hulpverlening kunnen bieden. “Dat heeft gevolgen voor organisaties die dezelfde zorg leveren als de buurtteams”, zegt Fonville. “Onze samenwerking met MEE schroeven we op bepaalde punten behoorlijk terug. Hun dienst cliëntondersteuning komt straks bijvoorbeeld grotendeels bij de buurtteams te liggen. We hebben echter ook gezien dat bepaalde expertise nu nog niet bij de buurtteams belegd kan worden. Integrale Vroeghulp is daar een goed voorbeeld van. Het gaat hier om kwetsbare kinderen met complexe problemen, van wie nog niet duidelijk is wat er met hen aan de hand is. Er is een multidisciplinair team van specialisten nodig die deze kinderen kan diagnosticeren en daar de juiste zorg voor kan inzetten.”

  Ontwikkelopgave
  Komend jaar blijft IVH dan ook bestaan naast de buurtteams. In de loop van het jaar wordt bekeken hoe IVH op de lange termijn het beste geborgd kan worden. “Misschien dat er niets verandert en dat MEE gewoon IVH blijft coördineren”, zegt Fonville. “Misschien dat het op een andere manier regionaal georganiseerd moet worden. Dat gaan we de komende maanden onderzoeken. Er wacht ons een flinke ontwikkelopgave: we willen IVH behouden, maar deze functie tegelijk ook goed inpassen in de nieuwe situatie.”

  Download hier het praktijkvoorbeeld in een PDF >>>

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers