Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Wijkteams naast Integrale Vroeghulp in gemeente Eindhoven

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 514
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1167 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid


   0/5 Sterren (0)

  Wijkteams naast Integrale Vroeghulp in gemeente Eindhoven

  Vanaf 1 januari 2015 gaan in de gemeente Eindhoven tien integrale wijkteams aan de slag, bestaande uit professionals uit verschillende zorgorganisaties. Deze wijkteams zetten zich in voor alle inwoners van de gemeente en krijgen ook de zorg voor jeugd in hun pakket. Dat betekent niet dat andere samenwerkingsverbanden, zoals het netwerk Integrale Vroeghulp, verdwijnen. “Integrale Vroeghulp gaat naast de wijkteams werken.”

  In de gemeente Eindhoven is al jaren het netwerk Integrale Vroeghulp (IVH) actief. Het netwerk wordt gecoördineerd door MEE en de gemeente zorgt voor de financiering. Ab Czech, programmanager Transitie Jeugdzorg bij de gemeente Eindhoven: “We zijn erg tevreden over Integrale Vroeghulp. Het netwerk zet zich in voor heel jonge kinderen met ernstige problematiek. De specifieke expertise van IVH is heel belangrijk om zo vroeg mogelijk de juiste zorg en ondersteuning te vinden. De aanpak van IVH sluit aan bij onze beleidsdoelstellingen: vroeg signaleren en een centraal aanspreekpunt per gezin. IVH is voor ons in de transitie een voorbeeld. Wij willen de zorg volgens hun aanpak organiseren: één voordeur, één centraal, klantvriendelijk aanspreekpunt. Bovendien zijn de samenwerkingspartijen binnen IVH aan de voor- en de achterkant goed georganiseerd.”

  Wijkteams
  De gemeente Eindhoven loopt landelijk voorop met de ontwikkeling van wijkteams. Al drie jaar geleden is besloten om tien integrale, multidisciplinaire wijkteams op te zetten. Zij zetten zich in voor alle inwoners van Eindhoven, van nul tot honderd jaar. De 350 tot vierhonderd medewerkers van de wijkteams fungeren als de frontlinie van de volledige hulpverlening vanuit de gemeente. Per 1 januari gaan de teams aan de slag. Ze gaan zich bezighouden met een grote variëteit aan onderwerpen: van overlast tot schulden en van jeugdzorg tot probleemgezinnen.

  Ervaring opdoen
  “Niemand weet exact hoe deze teams zich gaan ontwikkelen”, zegt Czech. “2015 wordt een jaar met een forse ontwikkelagenda. We moeten bekijken hoe we succesvolle samenwerkingsverbanden als IVH in de nieuwe situatie kunnen behouden. Het is niet de bedoeling dat de wijkteams de taken van IVH gaan overnemen. IVH werkt uitstekend en de expertise van dit netwerk is enorm. Dat willen we zo houden en we denken dat IVH en de wijkteams prima naast elkaar kunnen functioneren. Het is wel van groot belang om te bekijken hoe de verschillende zorgpartijen in de gemeente zich tot elkaar gaan verhouden. Met die invlechting gaan we al lerend aan de slag. We willen in de transitie behouden wat goed was en verbeteren wat beter kan. En IVH is een bewezen aanpak. De komende periode gaan we ervaring opdoen en bekijken hoe de samenwerking tussen bestaande initiatieven en de wijkteams het beste vorm kan krijgen.”

  Het praktijkvoorbeeld is hier te downloaden in een PDF bestand >>>

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers