Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Zes gemeenten in Noord-Limburg kopen gezamenlijk IVH in

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 375
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1164 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Zes gemeenten in Noord-Limburg kopen gezamenlijk IVH in

  Voor de gemeente Beesel was het duidelijk dat Integrale Vroeghulp ook na de transitie behouden moet blijven in Noord-Limburg. Maar de manier waarop deze specialistische zorg vanaf volgend jaar georganiseerd wordt, wijkt iets af van de huidige situatie. “Onze gezinscoaches gaan het casemanagement van MEE overnemen.”

  In de gemeente Beesel wordt Integrale Vroeghulp (IVH) gecoördineerd door MEE. De gemeente vindt het belangrijk dat deze specialistische zorgverlening behouden blijft. Toos van den Berg, beleidsadviseur Jeugd bij de gemeente Beesel: “We willen de werkwijze van het netwerk IVH niet zomaar overboord zetten. Hun multidisciplinaire zorgverlening is heel waardevol. Zij zorgen dat kinderen met complexe problemen een goede diagnose krijgen en samen met hun ouders direct de juiste zorg en ondersteuning vinden. Belangrijk, want er is niets zo erg als met je kind van het kastje naar de muur gestuurd te worden.”

  Gezinscoach is eerste aanspreekpunt
  De gemeente Beesel heeft IVH voor het komende jaar opnieuw ingekocht, maar wel met een aantal veranderingen. Tot eind 2014 coördineerde MEE het netwerk IVH en leverde het de casemanager die het gezin begeleidde van hulpvraag tot oplossing. Het casemanagement komt vanaf 2015 bij de nieuwe gezinscoaches van de gemeente te liggen. Deze gezinscoaches (in een aantal andere gemeenten wijkteams genoemd) vormen de eerste toegang tot zorgverlening voor kinderen. De gezinscoaches komen uit diverse zorgorganisaties, zoals Bureau Jeugdzorg, MEE, GGD en GGZ. “Signaleert een huisarts of peuterspeelzaal een probleem in de ontwikkeling van een kind, dan schakelen zij de gezinscoach in”, vertelt Toos. “Hij of zij kan vervolgens het netwerk IVH betrekken, dat een diagnose stelt en de juiste hulp bepaalt. De gezinscoach blijft tijdens dit hele traject het eerste aanspreekpunt voor het gezin, totdat de gezinsleden op eigen kracht verder kunnen.”

  Kleinschalige projecten per gemeente
  Zes gemeenten in Noord-Limburg hebben gezamenlijk de IVH-zorg ingekocht voor hun gebied. Het gaat om Beesel, Bergen, Gennep, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo. Daarnaast heeft elke gemeente eigen kleinschalige projecten op het gebied van vroegsignalering en IVH. “Wij bekijken nu samen met IVH en enkele zorginstellingen de mogelijkheden voor het opzetten van specialistische opvang voor kinderen met een beperking”, zegt Toos. “Het gaat om kinderen die specialistische hulp nodig hebben, die ze nu alleen in een grotere plaats kunnen krijgen. Ouders willen vaak niet dat hun kind met een busje naar de opvang moet en hebben liever een oplossing in de buurt. We bekijken nu of we daar iets voor op kunnen zetten. Kinderen die heel specifieke zorg vragen, kunnen we helaas niet in de gemeente opvangen. We zijn te klein om alle expertise in huis te halen.”

  Expertise gebruiken
  IVH gaat ook pedagogisch medewerkers en leidsters van peuterspeelzalen en kinderopvang on the job coachen. Onderwerpen zijn vroegsignalering en het bespreken van de gesignaleerde problemen met ouders. “Ook onze gezinscoaches worden getraind door IVH”, zegt Toos. “Het netwerk heeft zoveel expertise in huis, daar willen we graag gebruik van blijven maken.”

  Download hier het praktijkvoorbeeld in een PDF >>>

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers