Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

IVH is voor prijskopers die wel kwaliteit willen

  Gerrit Jan Schep
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 921
  Door Gerrit Jan Schep in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1118 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid


   0/5 Sterren (0)

  IVH is voor prijskopers die wel kwaliteit willen

  In de Volkskrant konden we onlangs lezen dat de Nederlandse decentralisatie van de jeugdzorg is gemodelleerd naar Deens voorbeeld. In Denemarken zijn de gemeenten sinds 2007 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Ook daar is in de wet verankerd dat de gemeente goede zorg moet leveren aan kinderen met problemen. In de praktijk blijken gemeenten meestal de goedkoopste oplossing te kiezen. In Denemarken zijn het sociaal werkers die een centrale rol vervullen, zoals in Nederland dat steeds vaker de sociale wijkteams zullen zijn. Acht jaar na de decentralisatie is de Deense ervaring dat het geld steeds meer en de kwaliteit steeds minder de doorslag geeft. Dat is ten koste gegaan van de specialistische jeugdzorg. 

  We weten allemaal dat in Nederland de overdracht van de verantwoordelijkheid van de jeugdzorg aan gemeenten bedoeld is om betere zorg voor kinderen met problemen te krijgen. Dat moet wel met minder geld, want er moest bezuinigd worden. Maar als in gemeenten de komende jaren de prijs van de zorg dominant wordt, dan kan dit ten koste gaan van de kwaliteit van de oplossing. Het Deense voorbeeld is daarover heel duidelijk.

  En dat is nou precies wat we als taskforce niet willen laten gebeuren met Integrale Vroeghulp.

  Integrale Vroeghulp is een effectieve aanpak waarin gespecialiseerde professionals hun kennis en ervaring bundelen om de beste oplossing voor kind en ouders te vinden. Ouders hebben daarin zelf de regie. Deze aanpak heeft de afgelopen 15 jaar zichzelf bewezen en wordt geroemd door de betrokken professionals en de ouders die ermee in aanraking zijn gekomen. 

  Maar onbekend maakt onbemind. De voordelen van integrale vroeghulp zijn nog te weinig bekend bij lokale bestuurders en gemeentelijke managers in het sociaal domein. En als men er al iets over weet dan denkt men vaak dat het duur is. Dat zijn vooroordelen die niet kloppen. In een aantal regio’s is kosten-baten onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat iedere gemeentelijke euro voor integrale vroeghulp 2,1 euro aan baten oplevert.

  Dit bewijst dat integrale vroeghulp kwalitatief én prijstechnisch een goede keuze is voor gemeenten. Een win-win dus voor ouders, professionals en gemeenten. Doe er je voordeel mee.

  Gerrit Jan Schep
  Voorzitter Taskforce IVH

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers