Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

IVH wordt ingebed in de basisteams van Regio Noord-Veluwe

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 194
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1114 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  IVH wordt ingebed in de basisteams van Regio Noord-Veluwe

  De zes gemeenten binnen de Regio Noord-Veluwe werken sinds 1 januari met zes basisteams. Deze teams fungeren als eerste aanspreekpunt voor alle zorg- en hulpvragen binnen de regio. Integrale Vroeghulp valt daar dit jaar nog buiten. De coördinatie ligt nog steeds bij MEE, maar dat verandert vanaf 2016. “We bekijken nu hoe we IVH het beste kunnen inbedden in de basisteams.” 

  Regio Noord-Veluwe is een samenwerkingsverband van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Zij werken al jaren samen, ook op het gebied van Jeugdzorg. Sinds 1 januari zijn er binnen de regio zes basisteams actief. Zij vormen de eerste toegang tot alle zorg- en hulpverlening in de gemeenten en verlenen ook vrij toegankelijke zorg. “Het afgelopen jaar hebben we ons goed voorbereid op het werken in basisteams”, vertelt Marco Daudeij, beleidsmedewerker afdeling Samenleving bij de gemeente Putten. “Tien zorgorganisaties in de regio hebben medewerkers naar voren geschoven, die samen fungeerden als multidisciplinair basisteam. Zij konden zorgvragen direct oppakken. Dat gaf ons de kans om te zien wat er werkte en wat er beter kon. Vanaf 2015 zijn alle leden van de basisteams ondergebracht in een nieuwe stichting, de Stichting Jeugd Noord-Veluwe. Voor de gemeente Putten zijn ze ondergebracht bij Buurtzorg Jong.”

  IVH is bewezen concept
  Tot dit jaar werd Integrale Vroeghulp in de regio gecoördineerd door MEE. Dat blijft dit jaar nog zo, maar de werkwijze verandert al wel. “We vinden het heel belangrijk dat de werkwijze van IVH behouden blijft voor onze regio”, vertelt Marco. “Het is een bewezen concept en het is van groot belang dat problemen bij kinderen in een vroeg stadium herkend worden. Zo kan snel de juiste zorg ingezet worden. Vooral de multidisciplinaire aanpak van IVH is een sterk punt. We vinden het zelfs zo belangrijk, dat we de integrale werkwijze van IVH hebben uitgebreid. Tot dit jaar was IVH er alleen voor kinderen van nul tot zeven jaar, nu kunnen kinderen tot achttien jaar er gebruik van maken. Natuurlijk gaan de meeste vragen over jonge kinderen, maar ook bij oudere kinderen ontstaan soms specifieke problemen waar extra expertise voor nodig is.”

  Basisteams als eerste aanspreekpunt
  Hoewel MEE dit jaar de IVH binnen de regio nog wel coördineert, is deze organisatie niet meer het eerste aanspreekpunt. Zorgvragen komen via de huisarts, scholen of de kinderopvang binnen bij de basisteams, die indien nodig het netwerk IVH inschakelen. Dat stelt de diagnose en bepaalt de juiste aanpak en zorgverlening. Het basisteam blijft echter het eerste aanspreekpunt voor het gezin. “Vanaf 2016 willen we de werkwijze van IVH gaan inbedden in de basisteams”, zegt Marco. “We bekijken hoe we dat het beste kunnen doen. Er worden nu in elk geval twee mensen per basisteam opgeleid op het gebied van IVH, want we willen graag stevig blijven inzetten op deze specialistische tak van jeugdzorg. Of we de term IVH blijven handhaven is nog bespreekpunt. We hebben voor ogen dat het integraal onderdeel wordt van de regionaal georganiseerde advies- en consulttafel.”

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers