Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Expertisenetwerk jonge kind in Amsterdam

  Evalien Blanken
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 616
  Door Evalien Blanken in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1077 dagen geleden Reacties (2)

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Kind en gezin, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Expertisenetwerk jonge kind in Amsterdam

  In Amsterdam zijn bepaalde onderdelen van het VTO-Vroeghulp aanbod in 2015 veranderd.
  Vanaf 2015 doet MEE de trajectbegeleiding in de gemeente Amsterdam, als coördinator van VTO-Vroeghulp ben ik hier nog bij betrokken op dit moment. Met de gemeente Amsterdam is afgesproken dat we 70 trajecten doen. Dit aantal is gebaseerd op aanmeldingen in vorige jaren.
  Daarnaast zijn we met VTO-Vroeghulp betrokken bij de organisatie van een stedelijk expertisenetwerk jong kind. Bij dit netwerk, gelanceerd in januari 2015, is een groot aantal organisaties betrokken . De professionals houden zich bezig met zorgen rondom jonge kinderen van -9 maanden tot 7 jaar.
  De bedoeling van dit netwerk is expertise die in Amsterdam aanwezig is,  te bundelen en makkelijk bereikbaar te maken voor professionals en de mensen die in de ouder-kind teams in de wijken werken.
  Het uitgangspunt is dat ouders zo veel mogelijk en zo dichtbij mogelijk in hun eigen wijk de hulp of ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben. Maar met name bij jonge kinderen met zorgen over hun ontwikkeling of waarbij sprake is van complexe problematiek, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in de breedte naar hen te kijken, zodat een juiste diagnose kan worden gesteld met daarop volgend een passend advies of plan van aanpak.
  Het expertisenetwerk bestaat uit 4 onderdelen: 

  1. De digitale portal
   Dit is een portal waar professionals die in Amsterdam werken, bij een van de betrokken organisaties zich kunnen registreren om kennis te delen, vragen te stellen en informatie uit te wisselen. Professionals uit de wijkteams kunnen zich daar binnenkort ook registreren. De portal nog volop in ontwikkeling.
  2. Kennis naar de wijkteams
   De bedoeling is dat er vanuit het expertisenetwerk (zeer specifieke) kennis wordt overgedragen aan de deskundigen in de wijkteams.
  3. Het expertiseteam
   Het expertiseteam is een groep van experts die gespecialiseerd is in jonge kinderen  (psychologen en jeugdartsen). Zij zijn gewend  om met een brede blik naar de problematiek van jonge kinderen te kijken. Zij hebben een consultatiefunctie en denken met je mee als je – bijvoorbeeld – als ouder-kindadviseur te maken krijgt met en complexe casus.  Zo’n expert denkt met de professionals uit de wijk mee, zodat deze vervolgens in de meeste gevallen zelf weer verder kan.
  4. Specifieke expertise
   Bij bepaalde complexe problematiek bestaat de mogelijkheid om een expertgroep te organiseren. Een expertgroep buigt zich over een specifieke casus met speciaal "ingevlogen" expertise. Denk bijvoorbeeld aan een revalidatiearts of een kinderpsychiater. Ouders worden nauw bij de samenstelling van een expertgroep betrokken en uitgenodigd om aanwezig te zijn, samen met de casemanager van het gezin. De casemanager kan een ouder-kindadviseur zijn, maar ook een trajectbegeleider vanuit Vroeghulp. 

  Grote uitdaging
  In januari 2015 zijn we gestart met deze expertgroepen en het zijn nu nog vooral kinderen die we bespreken die trajectbegeleiding krijgen. Maar we hopen dat er in 2015 ook steeds meer kinderen worden aangemeld voor de expertgroepen vanuit een ouder-kind-team. We willen de ouder-kindadviseurs van adviezen voorzien, zodat zij zelf weer verder kunnen.

  Werkwijze expertisenetwerk jonge kind in Amsterdam
  In een filmpje is op eenvoudige wijze uitgelegd hoe het netwerk jonge kind in Amsterdam werkt . Bekijk hier het filmpje >>>>

  Evalien Blanken

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Anne-Riet van Haaren
    Anne-Riet van Haaren 1066 dagen geleden

    Hoi Evelien,

    Zijn er nav deze transitie ook veranderingen aangebracht in je stuurgroep? Is deze opgeheven, veranderd van samenstelling?

    Alvast dank

    • Kitty van Klink
     Kitty van Klink 1077 dagen geleden

     Ha Evalien, ziet er goed uit. Ga het doorlezen en hoop je 17 februari te zien zodat ik mijn vragen kan stellen aan je!!!

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers