Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Integrale Vroeghulp heeft eigen plek binnen Buurtplein gemeente Doetinchem

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 574
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 1070 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Integrale Vroeghulp heeft eigen plek binnen Buurtplein gemeente Doetinchem

  Begin dit jaar ging in de gemeente Doetinchem het Buurtplein van start. Deze nieuwe organisatie is verantwoordelijk voor de uitvoering van een groot deel van de taken op het gebied van zorg, jeugd en werk in de gemeente. Buurtplein werkt hierin goed samen met de afdelingen Werkplein en Zorgplein van de gemeente Doetinchem. Integrale Vroeghulp heeft in het Buurtplein een aparte plek gekregen. Eén medewerker beheert alle cases op dit specialistische gebied.

  De gemeente Doetinchem heeft ervoor gekozen om een groot deel van de taken rond zorg, jeugd en werk per 1 januari 2015 in één organisatie onder te brengen: het Buurtplein. Het hoofdonderdeel van het Buurtplein zijn de buurtcoachteams. Elke wijk en elk dorp in de gemeente heeft een eigen buurtcoachteam, met buurtcoaches die het eerste aanspreekpunt zijn voor inwoners die zorg of ondersteuning nodig hebben. Belangrijke samenwerkingspartners van het Buurtplein zijn het Werkplein en het Zorgplein.

  Stedelijke voorzieningen
  Bij het Buurtplein is daarnaast een aantal stedelijke voorzieningen ondergebracht, waaronder Sociale Raadslieden, coördinatie van het Brede School Netwerk, de Vrijwilligerscentrale en Buurtbemiddeling. Ook Integrale Vroeghulp is één van die voorzieningen. “De gemeente heeft deze onderdelen bij ons belegd”, vertelt Rosemarie Ampting, directeur van Buurtplein BV. “De gemeente is aandeelhouder, wij zorgen voor de uitvoering. Er is bewust voor gekozen om Integrale Vroeghulp als aparte stedelijke dienst aan te houden. Onze buurtcoaches zijn allemaal generalisten met een T-profiel en zij kunnen als het nodig is specialisten inzetten. Integrale Vroeghulp is één van die specialismen.”

  Kennis delen
  Het Buurtplein heeft IVH ingehuurd bij MEE, net zoals de gemeente dat voor 2015 deed. Eén IVH-trajectbegeleidster is verantwoordelijk voor alle kinderen in de gemeente die Integrale Vroeghulp nodig hebben. Zij kan ingezet worden door de buurtcoachteams, maar huisartsen en consultatiebureaus kunnen haar ook direct benaderen. De lijnen tussen de buurtcoaches, IVH en doorverwijzers zijn kort. De buurtcoaches kunnen gebruik maken van de kennis van de trajectbegeleidster. Zij kan op haar beurt ook de buurtcoaches inschakelen zodra het IVH-afgerond is, maar er nog wel wat extra ondersteuning nodig is. IVH is nadrukkelijk onderdeel van het Buurtplein en is daarmee dichtbij de buurtcoaches belegd.

  Goed geborgd
  “We vonden het belangrijk dat IVH goed geborgd zou worden”, vertelt Rosemarie. “Het aantal IVH-cases is in onze gemeente beperkt, omdat het om zo’n specialistische vorm van zorgverlening gaat. We vonden daarom het niet zinvol om de functie IVH in elk buurtcoachteam te beleggen. Op de manier waarop het nu is ingericht, is er altijd IVH-kennis beschikbaar en weten de verschillende partijen elkaar snel te vinden. Belangrijk, want het gaat hier om zeer kwetsbare kinderen. Die zorg moet optimaal geregeld zijn. Natuurlijk is Buurtplein nog stevig in ontwikkeling, we zijn echt aan het pionieren. Maar Integrale Vroeghulp staat als een huis, dat loopt tot nu toe heel soepel.”

  Dit praktijkvoorbeeld is hier te downloaden in een PDF >>>

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers