Inloggen
Zorg en onderwijs

Zorg en onderwijs


 0/5 Sterren (0)

Brede Zorgschool in Tiel: Unieke voorziening in Nederland

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 46
  Door Susan Osterop in de groep Zorg en onderwijs 1059 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Onderwijs en Zorg


   0/5 Sterren (0)

  Brede Zorgschool in Tiel: Unieke voorziening in Nederland

  De Brede Zorgschool in Tiel is een feit. Donderdagmiddag 26 maart heeft wethouder Laurens Verspuij van gemeente Tiel samen met Iwan, leerling van Brede Zorgschool De Cambier en Celeste, cliënt bij Kind- en Jeugdcentrum Flipje de school officieel geopend. Sinds september combineert deze bijzondere school speciaal onderwijs, zorg en begeleiding. Kinderen en jongeren met een ontwikkelingsachterstand en of een verstandelijk beperking kunnen zich hier volop ontwikkelen. Alles vindt namelijk plaats onder één dak aan de hand van het principe één kind één plan. In hun eigen tempo en op hun eigen manier leren ze zelfstandig te worden en op zoek te gaan naar hun eigen plek in de maatschappij.

  Keten van mogelijkheden
  De Brede Zorgschool is een samenwerking tussen Brede Zorgschool de Cambier, school voor speciaal onderwijs, en Flipje, het Kind- en Jeugdcentrum van ’s Heeren Loo Rivierenland. Dankzij deze samenwerking ontstaat er een keten van mogelijkheden voor mensen van 0 tot 30 jaar die een verstandelijke beperking hebben. Om te beginnen is er het Kinderdagcentrum Flipje: hier worden kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar opgevangen, onderzocht, gediagnosticeerd en zo nodig behandeld. Daarna kunnen de kinderen doorstromen naar het speciaal (voortgezet) onderwijs bij de Cambier. Ook is er buitenschoolse opvang: voor- en naschoolse opvang en de mogelijkheid om te logeren. En als de leerlingen school hebben afgerond en ze toe zijn aan een volgende stap naar zelfstandigheid, kunnen ze doorstromen naar de appartementen van het kamertrainingscentrum in hetzelfde pand.  

  Één kind één plan
  In deze keten van mogelijkheden staat de ontwikkeling van het individuele kind centraal. Stap voor stap, of het nu grote zijn of kleine, vindt het kind zijn weg naar een steeds grotere zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Dat gebeurt in een veilige en vertrouwde omgeving. Zorgmedewerkers van Flipje helpen in de school bij de zorg voor en begeleiding van de leerlingen. Zo krijgen de leerlingen zelden te maken met vreemde gezichten. Alles gebeurt onder één dak en volgens het principe één kind één plan.  

  Partners
  De Brede Zorgschool is een initiatief van de Cambier van Nooten school en ´s Heeren Loo Zorggroep. De gemeente Tiel heeft het plan financieel ondersteund. SVT (Stichting Volkshuisvesting Tiel) is de projectontwikkelaar van het project, waarin ook reguliere appartementen zijn gehuisvest. Een groot aantal sponsoren heeft bijgedragen aan de speeltoestellen op het belevingsplein.  

  Cruyff Court
  De Cruyff Foundation heeft op de binnenplaats van de school een Cruyff Court gerealiseerd. Deze Cruyff Court is 26 maart ook officieel geopend door Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation en twee leerlingen van de school. Vervolgens toonde Nasser, wereldkampioen balkunstenaar en panna knock out, zijn balkunsten en speelde 1-op-1 wedstrijdjes met enkele leerlingen.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers