Inloggen
Integrale Vroeghulp Rotterdam

Integrale Vroeghulp Rotterdam


 0/5 Sterren (0)

Behandel Integrale Vroeghulp als de parel die het is!

  Susan Osterop
  Door Susan Osterop in de groep Integrale Vroeghulp Rotterdam 1044 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Ketennetwerk


   3/5 Sterren (1)

  Behandel Integrale Vroeghulp als de parel die het is!

  Margreet Smits neemt afscheid van Stichting Vroeghulp Rotterdam:
  “Behandel Integrale Vroeghulp als de parel die het is”

  Dertien jaar was Margreet Smits manager van Stichting Vroeghulp Rotterdam, regio Rotterdam Rijnmond. In die tijd groeide het aantal kinderen dat de stichting jaarlijks helpt van 50 tot 450 en bereikten Margreet en haar team mooie resultaten. In april gaat ze met pensioen en laat ze haar ‘kindje’ achter. “Ik hoop dat onze specialisatie op de juiste manier geborgd blijft.”

  Margreet Smits werkte 42 jaar. Ze was onder andere ergotherapeut, zette een Steunpunt Mantelzorg op en werd dertien jaar geleden manager van Stichting Vroeghulp Rotterdam. “Stichting Vroeghulp draaide in deze regio net vijf jaar toen ik hier aan de slag ging”, vertelt Margreet. “Ik ontdekte al snel dat er een gat van een jaar zat in onze dienstverlening. Wij waren er voor kinderen tot 4 jaar, waar het consultatiebureau stopte. Pas vanaf hun vijfde nam de schoolarts het over. Om dat gat te dichten hebben we onze dienstverlening uitgebreid voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Mede daardoor groeide het aantal kinderen met IVH-hulp in onze regio van vijftig tot gemiddeld 450 per jaar.”

  Oudercursussen
  Onder leiding van Margreet boekte Stichting Vroeghulp mooie resultaten. “Ik ben bijvoorbeeld trots op de oudercursussen die we hebben ontwikkeld voor Turkse en Marokkaanse ouders en voor ouders van kinderen van 0 tot 3 en 3 tot 6 jaar”, zegt ze. “Die cursussen zijn inmiddels overgenomen door andere partijen en dat was precies de bedoeling. Dat hebben we gevierd met de publicatie van een prachtig boekje met ervaringsverhalen. Het werkboek ‘Oudercursus voor Turkse en Marokkaanse ouders van een kind met een handicap of ontwikkelingsachterstand’ van NIZW Jeugd, gerealiseerd op initiatief van de BOSK, is gebaseerd op de oudercursus Rotterdam. Ik ben ook trots op het spreekuur dat we hebben opgezet op het Erasmus MC, waar kinderspecialisten bij elkaar komen voor veel te vroeg geboren kinderen bij de afdeling Neonatologie.”

  Borging Integrale Vroeghulp
  Margreet was van 2008 tot 2010 ook projectleider van het innovatieproject ‘Vroeg, Voortdurend, Integraal’, dat onder andere tot doel had om IVH definitief te verankeren. “De borging is nog altijd een heet hangijzer”, zegt Margreet. “Ook in de huidige transitie. Bijzonder, want de kracht van de methodiek staat bij niemand ter discussie. De centrale coördinatie, het feit dat de ouders de regie hebben, 1 kind-1 plan, de multidisciplinaire integrale aanpak: IVH wordt overal gezien als een parel, als een voorbeeld van hoe zorg georganiseerd moet worden. Ik hoop dat IVH in de toekomst die parel blijft en ook zo behandeld wordt.”

  Gouden tips
  Margreet heeft een aantal gouden tips voor de mensen die IVH blijven leveren. “Begin daar waar de ouders zijn. Neem hen mee, oordeel niet te snel en bekijk dingen van twee kanten. Ouders van deze puzzelkinderen zijn zo onzeker, zorg dat zij bij jou terecht kunnen met hun vragen. Bekijk de situatie vanuit het kind integraal: kijk naar thuis, het gezin, de school. Onze dienstverlening is inmiddels opgedeeld in losse hulpvragen, maar juist die integrale lange termijnvisie is belangrijk. Verder hoop ik dat de expertise van de IVH-deskundigen in de wijkteams wordt benut. De medewerkers moeten generalisten zijn, maar onder hen zijn ook mensen met jarenlange ervaring met IVH. Gebruik die deskundigheid ook. Anders verliezen we veel waardevolle kennis en dat gaat ten koste van kwetsbare kinderen.”

  Symposium ter afscheid

  Op 24 april 2015 neemt Margreet op een bijzondere manier afscheid. “Ik heb altijd gezegd: als ik wegga, wil ik dat ons schip met de wind in de zeilen vaart. Ik wil er alles aan doen om de stichting goed achter te laten en ik wil mensen iets meegeven voor de toekomst. Daarom organiseren we ter ere van mijn afscheid een symposium met informatiemarkt en netwerkbijeenkomst, waarbij we de huidige stand van zaken toelichten. Daarnaast lanceren we een online community waar ouders met hun vragen terecht kunnen. Het is zo belangrijk dat zij weten waar ze hulp kunnen krijgen.”

  Download hier het interview in een PDF>>>

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers