Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Integrale Vroeghulp, lastig om uit te leggen?

  voorzitter taskforce IVH
  Door voorzitter taskforce IVH in de groep Platform Integrale Vroeghulp 978 dagen geleden Reacties (2)

  Categorie├źn: Beleid, Kind en gezin, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Integrale Vroeghulp, lastig om uit te leggen?

  Toen ik een paar maanden geleden begon als voorzitter van de Taskforce Integrale Vroeghulp kreeg ik regelmatig de vraag: “wat is dat nu precies, Integrale Vroeghulp?”. En dat is nog best lastig om uit te leggen, zeker als je daar niet al te veel woorden voor wil gebruiken. En hoe leg je uit wat ouders en kinderen nu precies kunnen hebben aan Integrale Vroeghulp, er is immers toch al zo veel? Waarom nog iets extra’s?

  Eind april hoorde ik op een symposium in Rotterdam Karin de Roos, moeder van drie kinderen waarvan twee met autisme, haar verhaal vertellen. Een verhaal dat begint met het vermoeden dat er met je kind ‘iets’ aan de hand is. En daarna een verhaal van hulpverleners, onzekerheid, ontkenning, miskenning en het bijna wanhopig zoeken naar steun en begrip.

  En dan ontmoet ze Margreet Smits, manager van Stichting Vroeghulp Rotterdam en voor het eerst is er begrip. Nog niet direct een oplossing, maar wel het besef dat er naar haar geluisterd wordt, en hoe belangrijk dat is.

  Margreet Smits zegt daarover: “Begin daar waar de ouders zijn. Neem hen mee, oordeel niet te snel en bekijk dingen van twee kanten. Ouders van deze puzzelkinderen zijn zo onzeker, zorg dat ze bij jou terecht kunnen met hun vragen. Bekijk de situatie vanuit het kind integraal: kijk naar thuis, het gezin, de school. Onze dienstverlening is inmiddels opgedeeld in losse hulpvragen, maar juist die integrale lange termijnvisie is belangrijk.”

  Voor Karin de Roos en haar gezin lag daar het begin van de weg omhoog. Het is werkelijk fantastisch om te horen hoe haar kinderen via een lange weg van hulpverlening en speciaal onderwijs, inmiddels alle drie hun draai hebben gevonden. Het zijn drie gelukkige pubers geworden ieder met hun eigen kwaliteiten en die op het punt staan zelfstandig de wereld verder te gaan ontdekken. Wie had dat zestien jaar geleden durven dromen….

  Als ik nu de vraag krijg wat Integrale Vroeghulp is, vertel ik het verhaal van Karin de Roos en haar gezin. De dankbaarheid die daar uit spreekt zegt meer dan duizend woorden!

  Werner ten Kate,
  Voorzitter Taskforce Integrale Vroeghulp

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Karin de Roos
   Karin de Roos 970 dagen geleden

   Beste Werner,

   Wat grappig om dan opeens genoemd te worden in een blog. Zo enwennig als ik op het podium stond, zo voelt nu ook mijn digitale reactie. Ik hoef niet zo nodig zelf in de spotlights te staan, maar vind het wel belangrijk dat de essentie en de betekenis van de methodiek Integrale Vroeghulp de aandacht krijgt die het verdient.

   In eerste instantie lijkt het lastig om uit te leggen, maar in de aard is IVH ontzettend simpel. De kracht van de methodiek is dat de vraag van het kind en de ouders centraal staat.

   Ik ben blij met alle hulp die ons de afgelopen jaren is geboden. Nederland is rijk aan professionals, kennis en kunde. Maar dankzij IVH kan ik deze dankbaarheid stevig vermengen met een aantal andere sentimenten: trots, eigen kracht èn ik kan terugkijken op een prachtige collectieve prestatie. De kern van mijn verhaal was dat iemand zich de zorgen van ouders moet aantrekken. Als daar vervolgens integraal op wordt aangehaakt, zet dat de zaak positief in beweging.

   1. De CB-arts heeft ons indertijd op het juiste pad gezet en naar IVH verwezen 
   2. IVH heeft in de eerste plaats geluisterd en ons serieus genomen. In de tweede plaats leverde zij begeleiding èn integraal advies, zodat wij snel weer in onze kracht stonden en binnen het netwerk van de zorg aan de slag konden
   3. Het feit dat onze zoons nu gewoon meedraaien op school en in de maatschappij is het gevolg van een netwerkprestatie met ons als ouders (en inmiddels steeds meer de jongens zelf) in de regie

   Drie ogenschijnlijk eenvoudige stappen, die een wereld van verschil maakten en maken. Waarom? Omdat deskundigheid is vermengd met menselijkheid. We zijn niet gepamperd, maar daadwerkelijk ondersteund, zodat we heel snel en goed toegerust zelf de draad van het leven konden oppakken, samen met onze kinderen. Dat gun ik iedere ouder en ieder kind met een (mogelijk) ontwikkelingsprobleem. Daarom mag Integrale Vroeghulp wat mij betreft op iedere billboard en in ieder reclameblok worden genoemd :)

   Succes met het op de kaart zetten en houden van IVH. Eenvoud, menselijkheid, deskundigheid, een luisterend oor, een uitgestoken hand, integraal advies en zo snel mogelijk de regie bij de ouders: dat zijn de woorden die je nodig hebt.

   Karin de Roos

    

    

    

    

   • Julie van Lanschot
    Julie van Lanschot 978 dagen geleden

    Het verhaal van Karin de Roos sluit naadloos aan op de aanbevelingen in het rapport "Goed Geholpen", dat in een eerdere blog uitgebreid besproken is. Als ouders geconfronteerd worden met een ontwikkelingsachterstand bij hun kind hebben zij behoefte aan goede communicatie, goede informatieverstrekking en adequate rapportage over de bevindingen van de professionals. Zij willen het gevoel hebben dat ze de regie behouden in het proces van diagnose tot en met behandeling. Daarbij is het van belang dat multidisciplinaire diagnostiek beschikbaar is, zo nodig gevolgd door (mulidisciplinaire) behandeling. Met daarbij brede ondersteuning voor het hele gezin. Deze wordt het best geboden door een coördinerende ondersteuner van kind en gezin. Dàt is wat ouders willen en dat is nou precies waar Integrale Vroeghulp zich al jaren hard voor maakt. Geen wonder dus dat Karin de Roos zo dankbaar is...

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers