Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Aan de slag op de community Integrale Vroeghulp: Gewoon doen!

  Peter van den Broek
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 82
  Door Peter van den Broek in de groep Platform Integrale Vroeghulp 955 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Kind en gezin, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Aan de slag op de community Integrale Vroeghulp: Gewoon doen!

  Enig koudwatervrees om regionaal met de community Integrale vroeghulp (IVH) aan de slag te gaan, is de gemiddelde gebruiker niet vreemd. Maar is die aarzeling wel terecht?
  Deze vraag stellen twee coördinatoren die recent een eigen groep in de community starten. Ria van Tienhoven (coördinator IVH Zeeland)  startte voor het Netwerk Integrale Vroeghulp Zeeland een groep en een aparte groep voor haar stuurgroep. Beide groepen zijn besloten, dus alleen voor toegelaten deelnemers. Joke Snel (coördinator IVH Midden Holland)  is voor Integrale Vroeghulp Midden Holland (de Goudvis) een open groep begonnen voor ouders en regionale partners. Hun conclusie: als je eenmaal begonnen bent, is het zelfs leuk om met elkaar ervaringen uit te wisselen!

  Waarom een  community?
  De concrete aanleiding voor Ria en Joke om het platform te gebruiken, heeft te maken met alle veranderingen die in 2015 plaatsvinden. Omdat door de bezuinigingen de beschikbare personele capaciteit en organisatorische faciliteiten onder druk komen te staan, heeft dit ook consequenties voor Integrale Vroeghulp. Voor Ria biedt de community de mogelijkheid voor het efficiënt verspreiden van documenten voor overleggen of casuïstiekbesprekingen. Joke kan met de regionale community (potentiële) cliënten en ketenpartners bereiken.

  Gewoon doen!
  Hoe  hebben Ria en Joke ‘hun regio’s’ zover gekregen om gebruik te maken van de regionale community? Eenstemmig geven zij aan: door op 1 plaats de relevante informatie beschikbaar te hebben. Hiermee ‘verleid’ je de mensen en overwin je aanvankelijke terughoudendheid. De community krijgt daarmee een meerwaarde ten opzichte van vollopende mailboxen of dikke vergaderdossiers.  
  ‘Gewoon doen!’, dat is de tip van Joke Snel voor andere potentiële gebruikers. Zij heeft de ervaring dat als je er zelf niet uitkomt, altijd een beroep mogelijk is op Patroeska Engel, de webmaster van de community.

  Ondersteuning
  Landelijk coördinator Susan Osterop sluit aan met de boodschap dat het landelijk team IVH hulp kan bieden bij het opzetten van een regionale community. Patroeska Engel (webmaster) biedt technische ondersteuning. In de daaraan voorafgaande ‘uitdenkfase’ kunt u een beroep doen op Susan Osterop (sosterop@vgn.nl)  of Peter van den Broek ( p.v.d.broek@meenederland.nl).
  Veelgestelde vragen zijn: Met wie ga je regionaal aan de slag? Hoe zorg je voor goede inhoudelijke informatie, bijvoorbeeld door het beheer deels aan een casemanager over te laten? Hoe kan je externe partners als gemeenten betrekken?
  Er is een checklist beschikbaar om mee aan de slag te gaan. Op deze manier wordt de regionale community een middel voor digitale samenwerking en virtuele netwerken. Het kan zo de continuïteit van expertise bij organisatorische en personele veranderingen waarborgen.

  Aanmelden?
  Kijk voor meer informatie over de community, de start en het gebruik op https://integralevroeghulp.pleio.nl/
  Wil je meer zelf gaan werken met de community, neem dan eens een kijkje in de 10 instructievideo’s.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers