Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Werkatelier IVH: Een kijkje in de wereld van Integrale Vroeghulp

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 97
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 943 dagen geleden Reacties (1)

  Categorieën: Beleid, Vroegsignalering, Diagnostiek, Eén gezin één plan, Casemanagement, Gezinsondersteuning, Onderwijs en Zorg, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Werkatelier IVH: Een kijkje in de wereld van Integrale Vroeghulp

  Op maandag 22 juni 2015 vond het eerste werkatelier Integrale Vroeghulp plaats in Zwolle. De VNG heeft dit georganiseerd in samenwerking met de taskforce Integrale Vroeghulp. Aanwezig waren mensen uit wijkteams, beleidsmedewerkers jeugd van gemeenten, mensen van MEE, coördinator IVH en medewerker kenniscentrum JSO.

  Centraal stonden deze ochtend zeven bouwstenen van IVH, waarmee een duurzaam ketennetwerk ingevuld kan worden voor kinderen met ontwikkelingsachterstanden als gevolg van een beperking. Het filmpje over Thomas werd getoond.

  Maar hoe ga je aan de slag met bouwstenen als vroegsignalering, diagnostiek, gezinsondersteuning. De bouwsteen vroegsignalering namen we als voorbeeld, met deze bouwsteen gingen we aan de slag. Wie doen er aan vroegsignalering (welke professionals), waar vindt dit plaats en hoe ga je dit invullen in je gemeentelijk beleid. Met elkaar kwamen we tot een totaal beeld wie er allemaal vroeg signaleren, maar de invulling hierover maken voor het jeugdbeleid is een slag die vaak nog gemaakt moet worden.

  Een ander onderwerp wat uitgebreid besproken is hoe de verhouding is van de regionale multidisciplinaire teams in verhouding naar de lokale situatie. Niet iedere gemeenten kan lokaal een multidisciplinair team vormen, maar hoe is de invulling met specialisten, experts om die toch lokaal in te zetten. Dit is een proces waar goede afspraken aan ten grondslag moeten liggen en waar veel gemeenten nog mee in oprichting zijn.

  Kennis benutten
  De afgelopen jaren is er veel kennis opgebouwd bij de Integrale Vroeghulp. Sociale kaarten over diagnostiek, gezinsondersteuning, coördinatie, trajectbegeleiding, hoe kan die  kennis nu goed gebruikt worden en een plek krijgen. Hier zijn gemeenten nog naar op zoek. Wijkteams medewerkers moeten nog geschoold gaan worden, maar hoe zorgen we er met elkaar voor dat IVH kennis benut blijft worden. Een pasklaar antwoord was er zeker niet. Wel is de kennis die beschikbaar is met het digitaal platform getoond aan de aanwezigen. Maak er gebruik van!!! 

  Aanjaagfunctie
  Beleidsmedewerkers van gemeenten gaven aan dat het nodig is dat er in de regio een aanjaagfunctie is voor Integrale Vroeghulp. Iemand die de belangen voor ouders met een kind met ontwikkelingsproblemen in beeld blijft brengen en zorgt dat er kennis beschikbaar is. Het blijkt dat coördinatie essentieel is voor het in stand houden van de keten. Aangezien de Integrale Vroeghulp een kennisnetwerk is van verschillende organisaties is de tip van vandaag: laat alle partners van het netwerk IVH de gemeenten informeren.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • E. Groeneveld
    E. Groeneveld 943 dagen geleden

    Wat goed dat dit werkatelier er is. Ik hoop dat de aanwezigen zich massaal aanmelden op dit platform.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers