Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Te vaak onjuiste diagnose bij autisme

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 263
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 959 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid, Kind en gezin, Vroegsignalering, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Te vaak onjuiste diagnose bij autisme

  Onderzoekers en werkgroep van Vanuit autisme bekeken hebben op 4 juli 2015 het rapport: Autismediagnostiek, eerder, sneller en beter gepresenteerd aan staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn. 

  Nog te vaak krijgen volwassenen met autisme eerst een verkeerde diagnose. Hierdoor duurt het langer voordat zij toegang krijgen tot de juiste hulpverlening en ondersteuning. Er is al veel verbeterd, met name bij kinderen. De vertraging bij het stellen van een diagnose kent een aantal oorzaken, zo blijkt uit het onderzoek. De belangrijkste oorzaak is dat mensen met autisme eerst een andere diagnose krijgen. De helft van de onderzochte gevallen heeft naast autisme ook een andere psychische aandoening, die soms eerder zichtbaar of gemakkelijker vast te stellen is. Hierdoor wordt autisme over het hoofd gezien. Mensen met alleen autisme krijgen vaak een andere diagnose en behandeling.

  In het rapport staat her verhaal over Sam, een jongen van 4 jaar oud. Voor Sam heeft het vier jaar geduurd voordat de diagnose werd gesteld. Maar nu liggen er nog kansen om met een vroegstimuleringsprogramma en psycho-educatie aan de slag te gaan. De ouders krijgen voor driftbuien van Sam begeleiding van MEE.

  Integrale Vroeghulp
  Het belang van integraal kijken naar een kind op jonge leeftijd kan leiden toe en snellere en betere diagnostiek en gezinsondersteuning. Deelname vanuit de GGZ aan de netwerken Integrale Vroeghulp is dan ook van groot belang. Ook kunnen de netwerken Integrale Vroeghulp al vroeg adviseren naar een goede vorm van Passend Onderwijs.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers