Inloggen

Integrale Vroeghulp in de praktijk: op werkbezoek in een regio

  voorzitter taskforce IVH
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 175
  Door voorzitter taskforce IVH 853 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid, Kind en gezin, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Integrale Vroeghulp in de praktijk: op werkbezoek in een regio

  Eva, een vrolijk meisje van 3½ jaar
  Onlangs mocht ik aanwezig zijn bij een casusbespreking Integrale Vroeghulp (IVH) ergens in het midden van het land. Het ging over Eva*, een vrolijk meisje van 3½ jaar, dat binnen enkele tellen alle aanwezigen in het zaaltje nadrukkelijk bezig hield met haar spel. En dat was ook precies waar haar ouders zich zorgen over maakten, en waar hun dagelijks leven en dat van hun zoontje van 5 jaar, volledig door werd gedomineerd. Alles moet zoals Eva wil dat het gaat, en zo niet, dan is 'Leiden in last'.

  Open dialoog
  Doel van de casusbespreking was om met behulp van de expertise van de orthopedagoog, de jeugdarts en de kinderpsycholoog en de inbreng van de trajectbegeleider, die de ouders in het gehele proces ondersteunt, te achterhalen wat de oorzaak van dit gedrag zou kunnen zijn en samen een effectief behandeladvies op te stellen. In een uur tijd werd in een open dialoog met de ouders, en met Eva op de achtergrond en soms op de voorgrond aanwezig, de situatie verkend en een diagnose en behandeladvies opgesteld. Eva en haar ouders gaan een training volgen gericht op een betere hechting, zodat Eva leert om met interventies van ouders en straks ook de leerkracht op school om te gaan en te accepteren. Daarmee is er voor de ouders van Eva weer perspectief en kan haar ontwikkeling in een goede richting worden omgebogen. Hopelijk ook geeft het wat meer rust in het gezin.

  Interactie = winst
  Na afloop spraken wij over de vraag of een dergelijke analyse en het opstellen van een behandeladvies in dit geval ook niet bijvoorbeeld in het jeugd- en gezinsteam of alleen door een jeugdarts had kunnen plaatsvinden. Alle aanwezigen vonden van niet. In dit geval gaf juist de interactie tussen de diverse disciplines in aanwezigheid van ouder en kind, een winst. Zeker in situaties zoals deze waarin niet makkelijk vast te stellen is waardoor het gedrag wordt veroorzaakt. In die gevallen kan een benadering volgens de IVH methodiek een duidelijke meerwaarde hebben.

  Meerwaarde IVH
  Van die meerwaarde van IVH zijn gemeenten en de aanbieders van jeugdzorg ook volop overtuigd, zo bleek mij in een recente bijeenkomst van de respectievelijke brancheorganisaties. In veel regio's wordt daar al volop en met succes mee gewerkt. Tegelijkertijd is er ook zorg of de IVH aanpak wel in álle regio's voet aan de grond krijgt, en of het in de 'maalstroom van alledag' niet ondersneeuwt. Daarom werken we binnen de Taskforce op dit moment aan een goede borging van IVH in het nieuwe jeugdzorgveld. Met als basis de regio's, maar ook met een landelijke functie om de IVH werkwijze levend te houden.

  Dat is wat ons bestuurlijk het komende najaar bezig zal houden. In de wetenschap dat ondertussen de zorgverlening aan kinderen als Eva gewoon doorgaat. En zo hoort het ook!

  Werner ten Kate

  voorzitter Taskforce Integrale Vroeghulp

   

  * niet haar echte naam

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers