Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Als de roze wolk een donderwolk blijkt

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 184
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 868 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Kind en gezin


   0/5 Sterren (0)

  Als de roze wolk een donderwolk blijkt

  Ria van Tienhoven is coördinator van het netwerk Integrale Vroeghulp Zeeland. Het gebied is verdeeld in drie regio’s: Walcheren, Zeeuws Vlaanderen en Oosterschelde. In elke regio is een team Integrale Vroeghulp actief. ‘Er is in de zorg veel veranderd en bezuinigd, maar het netwerk Integrale Vroeghulp houdt stand. Het belang is groot en de betrokkenheid ook.’

  “Ik ben als coördinator de enige betaalde kracht”, zegt Ria. “De andere teamleden nemen deel namens hun instelling en mensen met een eigen praktijk doen dit in eigen tijd.” In de Zeeuwse teams zitten onder andere kinder- en revalidatieartsen kinderfysiotherapeuten, preverbaal logopedisten, psychologen, begeleiders van VISIO en consulenten van MEE. “Ieder kijkt vanuit zijn expertise naar een casus, die bespreken we samen en dan wordt duidelijk wat nodig is. Of dat nu extra onderzoek of concrete zorg of begeleiding is. Doordat we met een multidisciplinair team werken, krijgen ouders één samenhangend advies.”

  Waardevol voor teamleden
  Andersom geven de teamleden aan er zelf ook veel aan te hebben. “Het is heel leerzaam om samen een casus te bespreken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Laatst was er bijvoorbeeld een gesprek over hoe je ouders het beste kunt benaderen. Een belangrijk onderwerp, want je kunt wel advies geven, maar dat komt alleen ten goede van het kind als de ouders het advies ook begrijpen en de capaciteiten hebben om het advies op te volgen.”

  Hoe eerder hoe beter
  “Bij ons zijn ouders niet aanwezig tijdens het overleg. Een consulent van MEE vormt de schakel tussen ouders, kind en Integrale Vroeghulp. Binnenkort stopt MEE in Zeeland en hebben we meer te maken met de sociale kernteams van de gemeentes. Het is dus belangrijk om goede voorlichting voor de gemeentes te organiseren, zodat iedereen ons weet te vinden. Ook hebben we goede connecties met verschillende ziekenhuizen in de omgeving. Kinderen worden bijvoorbeeld vanuit de afdeling neonatologie bij ons aangemeld. Hoe vroeger het kind in beeld komt, hoe beter. Als een kind pas op zijn vijfde bij ons terechtkomt, zijn er vaak al veel problemen geweest. Door vroeg aanmelden kunnen we ouders en kind een hoop verdriet besparen. Bovendien is bewezen dat als problemen tijdig worden aangepakt, dit op termijn veel zorgkosten bespaart.”

  Meer aandacht voor ouders
  Wat Ria nog meer in beeld wil brengen is het acceptatieproces dat ouders doormaken. “Je hoopt natuurlijk op een roze wolk en dan blijkt het een donderwolk te zijn. Hoe ga je daarmee om, hoe verwerk je dat? Ook dat is onderdeel van Integrale Vroeghulp. Hoe eerder ouders gesteund worden en hoe beter ze hun verhaal kwijt kunnen, hoe beter zij functioneren en er voor hun kind kunnen zijn. Het lijkt me mooi om hiervoor een soort lotgenotencontact te starten, zodat mensen weten dat zij niet de enigen zijn en hun ervaringen en verdriet kunnen delen.”

  Het praktijkvoorbeeld is hier te downloaden in een PDF >>>

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers