Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Vroeghulp Ede vergroot kans op tijdig signaleren

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 150
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 832 dagen geleden Reacties (1)

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Vroegsignalering, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Vroeghulp Ede vergroot kans op tijdig signaleren

  Lokaal wat kan en regionaal als het nodig is. Dat is het motto als het gaat om de zorg voor kinderen van 0-7 jaar in de gemeente Ede. Voor deze groep jonge inwoners en hun ouders is Vroeghulp Ede actief: een samenwerking tussen verschillende zorgpartijen en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).


  “Vroeg signaleren vinden we belangrijk”, zegt José van der Linden, coördinator CJG Ede. “Daarom is het programma ‘Kijken en doen’ nu een vast onderdeel van Vroeghulp Ede. Als een kind op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf opvalt, omdat het zich anders ontwikkelt dan andere kinderen, kunnen medewerkers bij ons aan de bel trekken. We gaan dan in gesprek met de ouders om vragen en zorgen te verhelderen. Om een goed beeld te krijgen van wat er aan de hand is, observeren onze speciaal opgeleide pedagogisch medewerkers het kind. Dat gebeurt in de vertrouwde omgeving van de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf.”

  Lokaal werken is belangrijk
  “Vroeger werden kinderen vaak uit die vertrouwde setting gehaald voor onderzoek en observatie. Vervolgens werd het ergens behandeld en met een rugzakje weer afgeleverd in de oude situatie. Daar had niemand geleerd hoe dit kind het best begeleid kan worden. Wij vinden het juist ontzettend belangrijk om lokaal te werken in de gewone situatie van alledag. Dan wordt ook de rol van de omgeving helder. Die informatie kun je meenemen in het advies dat je ouders en kind geeft.”

  Samen de route bepalen
  “Na observatie bespreken we de casus in een team met daarin diverse zorgprofessionals, denk aan een pedagogisch medewerker, orthopedagoog, een jeugdmaatschappelijk werker en een jeugdverpleegkundige. Samen bepalen zij welke route kind en ouders het beste kunnen bewandelen. We willen ook graag de trajectbegeleider vanuit het regionale netwerk Integrale Vroeghulp in het locale team hebben. Hij of zij kan dan meedenken over de benodigde zorg. We kunnen bespreken of opschalen naar het regionale netwerk nodig is. Andersom kan de trajectbegeleider aangeven wanneer het tijd is om de zorg voor een kind af te schalen van regionaal naar lokaal niveau.”

  Extra boost in de communicatie is nodig
  “De aanpak werkt alleen als peuterspeelzalen en kinderdagverblijven weten dat Vroeghulp Ede er is. We hebben een pilot rond ‘Kijken en doen’ gedaan en de locaties die daaraan deelnamen zijn goed op de hoogte. Nu rollen we deze werkwijze verder uit en dat vraagt om een extra boost in de communicatie. Daarvoor moet ik het plan nog schrijven. De locaties ontvangen in elk geval schriftelijke informatie en de VVE-coaches krijgen een ambassadeursrol. Zo willen wij ervoor zorgen dat kinderen zo vroeg mogelijk in beeld komen. We willen kinderen faalervaringen besparen en ouders goed ondersteunen, zodat zij weer in hun kracht komen te staan en hun kinderen goed kunnen begeleiden. We zetten alles op alles om op tijd te signaleren en actie te ondernemen.”

  Download hier het prakijkvoorbeeld in een PDF>>

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Rob Smittenaar
    Rob Smittenaar 264 dagen geleden

    Uit onderzoek blijkt dat eerdere interventie al mogelijk is, en effectief.  Niet alleen is er meer ouder-kindinteractie, ook nemen de verschijnselen af. Zie dit document: http://www.manchester.ac.uk/discover/news/parent-led-early-intervention-for-autism

    Het is nodig om al eerder dan wat nu doorgaans gebeurt diagnostiek te verrichten, in ieder geval signalen serieus te nemen van ouders, en vooral moeders. Mijn ervaring is dat dat in veel situaties niet of te weinig gebeurt. Vervolgens is het de vraag wat je dan doet. Is men op de hoogte van de behandelmogelijkheden die er zijn in Nederland. Interventie met bijv. FloorPlay is al mogelijk voor het eerste jaar.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers