Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Voor nu is het motto: ‘Houden wat je hebt’

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 87
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 830 dagen geleden

  Categorieën: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Voor nu is het motto: ‘Houden wat je hebt’

  De coördinatie van Integrale Vroeghulp lag in Zeeland tot nu toe bij MEE, maar deze taak komt nu bij de GGD te liggen. Een weloverwogen keuze, vertelt Marjan de Smit, beleidsadviseur van het College Zorg & Welzijn.

  “MEE Zeeland houdt op te bestaan, maar alle taken zetten we voort in een andere organisatievorm”, zegt Marjan. “Daarbij is speciale aandacht voor het borgen van de aanwezige kennis en ervaring. Ook de coördinatie van Integrale Vroeghulp krijgt een nieuwe plek. Bij het bepalen van de juiste plek, hebben we de Handreiking Integrale Vroeghulp gebruikt. Daarin staat hoe je als gemeente IVH goed kunt organiseren.”

  Dichtbij de gemeentelijke organisatie houden
  “Past de coördinatie van Integrale Vroeghulp in het gemeentelijk domein of hoort dit thuis in de gezondheidszorg? Dat is een van de vragen die wij onszelf stelden. Het raakt aan beide domeinen en uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat de beste plek voor deze coördinatiefunctie bij de GGD is. Deze organisatie maakt deel uit van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Dit centrum vervult een brugfunctie tussen het gemeentelijk domein en de eerste- en tweedelijns zorg. Voor ons is het belangrijk om de coördinatie dichtbij de gemeentelijke organisatie te houden. We willen dit goed kunnen monitoren, juist omdat er nog zo ontzettend veel verandert bij de gemeente.”

  Bestaande aanpak IVH werkt goed
  Aan de inhoudelijke invulling van de coördinatietaak is weinig veranderd. De coördinator die voorheen bij MEE in dienst was, gaat vanaf 1 januari 2016 voor de GGD werken. “Wij weten dat de bestaande aanpak rond Integrale Vroeghulp werkt. Er is veel expertise en er zijn stevige netwerken opgebouwd. Vanuit de netwerkaanpak krijgen kinderen en hun ouders adequate ondersteuning. De toegang tot de zorg ligt bij onze wijkteams, maar het gaat hier om kinderen met een complexe zorgvraag. Wijkteams hebben vooralsnog niet de benodigde kennis om dit type zorgvragen te behandelen. Je hebt de input van verschillende vakexperts nodig om tot een goed advies te komen. Maar er verandert veel en wie weet dat ook op dit vlak in de toekomst nieuwe inzichten ontstaan. Vooralsnog is het motto echter ‘houden wat je hebt’. De komende twee jaar volgen we de huidige werkwijze. Aan het eind van deze periode evalueren we en brengt de coördinator IVH een advies uit over het vervolg.”

  Klik hier om de handreiking ‘Jeugdgezondheidszorg en Integrale Vroeghulp’ te downloaden
  Klik hier om de ‘Handreiking Integrale Vroeghulp voor gemeenten’ te downloaden

  Klik hier om dit praktijkvoorbeeld te downloaden in een PDF

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers