Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Wegwijzers binnen het medische circuit

  Saskia Dulk
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 333
  Door Saskia Dulk in de groep Platform Integrale Vroeghulp 882 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Diagnostiek, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Wegwijzers binnen het medische circuit

  Kinderartsen sociale pediatrie

   

  Wegwijzers binnen het medische circuit

  Gert Luitse is kinderarts sociale pediatrie bij de Isala klinieken in Zwolle. Vanuit zijn specialisme is hij samen met twee collega’s verbonden geweest aan het team van Integrale Vroeghulp in de regio Zwolle – Kampen. Momenteel is collega kinderarts Dorien Broekhuijsen betrokken bij het IVH team. In dit artikel vertelt hij over de rol van de kinderartsen en de samenwerking binnen het team. 

  “Als kinderartsen sociale pediatrie concentreren wij ons op de samenhang en interactie tussen stoornissen en maatschappelijke omstandigheden bij kinderen van 0 – 19 jaar. Bij deze stoornissen gaat het dan vooral om ontwikkelingsachterstanden en gedragsproblemen. Binnen het team van Integrale Vroeghulp komen vaak kinderen met deze vraagstukken. Onze rol is enerzijds het zoeken naar fysieke oorzaken en het stellen van een diagnose en anderzijds het verwijzen naar andere disciplines binnen het ziekenhuis. Wij noemen ons dan ook wel de wegwijzers binnen het medische circuit.” 

  Inzicht
  “Kinderen kunnen op drie manieren een achterstand ontwikkelen: er kan sprake zijn van een erfelijke afwijking of van een aandoening die ontstaat tijdens de zwangerschap of bij de geboorte. Kinderen kunnen ook na de geboorte een afwijking ontwikkelen, bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking of een chronische aandoening. Wij onderzoeken wat de oorzaak is van de ontwikkelingsachterstand of gedragsproblematiek en adviseren over de vervolgstappen. Dat kan bijvoorbeeld nader onderzoek door een audiologisch centrum zijn, een bezoek aan een KNO-arts of een intensieve begeleiding in de thuissituatie. Belangrijk voor ouders is dat zij inzicht krijgen in het ziektebeeld van hun kind en in het toekomstscenario. Van veel aandoeningen is namelijk bekend welke problemen er mee samenhangen. Als ouders weten dat hun kind bijvoorbeeld een genetische afwijking heeft die leidt tot bepaalde gedragsproblematiek, dan kunnen zij zoeken naar optimale omstandigheden voor hun kind en met dit gegeven proberen te leven.” 

  Samenwerking
  “Ik ervaar de deelname aan het team van Integrale Vroeghulp als bijzonder zinvol. Vanuit mijn specialisme kan ik een bijdrage leveren aan onderzoek, diagnostiek en behandeladvies. Aan de andere kant kan ik ook gebruik maken van de disciplines binnen het team. Als er bijvoorbeeld een kind op mijn spreekuur komt waarbij ik vermoed dat er sprake is van psychiatrische problematiek of een verstoorde gezinsverhouding, kan ik doorverwijzen naar mijn collega’s van het team Integrale Vroeghulp. Doordat wij elkaar kennen, is de drempel minder hoog om even te bellen. Eigenlijk kun je zeggen dat bij het team van Integrale Vroeghulp de complete sociale kaart aan tafel zit.”

   

  Bron: Jaarverslag IVH IJsseloevers 2011

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers