Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Kinderombudsman: Financiële belangen en bureaucratie bedreigen kwaliteit en toegang jeugdhulp

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 15
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 816 dagen geleden

  Categorieën: Beleid, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Kinderombudsman: Financiële belangen en bureaucratie bedreigen kwaliteit en toegang jeugdhulp

  De Kinderombudsman constateert dat de toegang en de kwaliteit van de jeugdhulp worden bedreigd, doordat gemeenten omwille van de kosten steeds vaker op de stoel van de hulpverlener gaan zitten. Zij stellen financiële belangen dan boven het belang van het kind.

  Ook organisatieproblemen en administratieve lasten hebben effect op de toegang van de jeugdhulp, zowel bij gemeenten als bij instellingen. Dit leidt bijvoorbeeld tot wachtlijsten, het uitblijven van tijdige herindicaties en vertraging in de toekenning van de hulp.

  De Kinderombudsman onderzoekt of kinderen in 2015 nog steeds de zorg en hulp krijgen waar zij recht op hebben na de recente decentralisatie van de zorg naar gemeenten. De decentralisatie moest leiden tot snellere, samenhangende hulp op maat voor kwetsbare kinderen en een vermindering van de regeldruk voor professionals. Echter, de Kinderombudsman constateert in zijn tweede rapportage dat deze doelen nog niet zijn gerealiseerd. "Het is logisch dat zo'n ingrijpende operatie tijd vraagt, "aldus Kinderombudsman Marc Dullaert. "Anderzijds zie ik dat er bewust afwegingen worden gemaakt die ten koste gaan van kinderen."

  Lees hier het hele artikel van de kinderombudsman >>>

  Download hier het rapport van de kinderombudsman: "De zorg waar ze recht op hebben" Onderzoek naar de toegang tot en de kwaliteit van de jeugdhulp na de decentralisatie.

  Bron; www.kinderombudsman.nl

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers