Inloggen
Integrale Vroeghulp Den Haag

Integrale Vroeghulp Den Haag


 0/5 Sterren (0)

Hoe kunnen wij met het gedrag van Dean omgaan?

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 233
  Door Susan Osterop in de groep Integrale Vroeghulp Den Haag 803 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Kind en gezin


   0/5 Sterren (0)

  Hoe kunnen wij met het gedrag van Dean omgaan?

  Hoe kunnen wij met het gedrag van Dean omgaan? Met deze vraag kwamen de ouders van Dean bij de Integrale Vroeghulp in Den Haag. Ze werden doorverwezen door het kinderdagverblijf.

  Te vroeg geboren
  Dean is prematuur geboren bij 33 weken. Vlak na zijn geboorte is hij geopereerd vanwege een dunne darm afsluiting, en heeft hij 7 weken in het ziekenhuis gelegen. Het eerste levensjaar van Dean was zwaar voor ouders, Dean was een onrustige baby, huilde veel en was moeilijk te troosten. Een goed dag en nacht ritme voor Dean lukte niet. De ouders raakten vermoeid, maar konden elkaar gelukkig goed helpen en ondersteunen.

  Vrolijke jongen
  Dean groeit goed, komt met zijn gewicht het eerste levensjaar goed aan en is op het kinderdagverblijf een vrolijke jongen. Thuis is Dean heel anders, hij laat steeds meer dwingend gedrag zien. Alles moet volgens bepaalde rituelen verlopen en Dean krijgt bij de minste verandering een driftbui. Hij laat zich moeilijk troosten. Ouders merken dat Dean zich vaak afzondert. Wat is de reden voor het gedrag van Dean en hoe kunnen wij met het gedrag van Dean omgaan?

  Zorgen bespreekbaar maken
  De ouders van Dean maken zich zorgen over het gedrag van Dean. Gelukkig zijn de zorgen van thuis wel bespreekbaar met de leidsters op het kinderdagverblijf. De leidsters geven ouders het advies om hun vragen en zorgen te bespreken met Integrale Vroeghulp. De ouders van Dean twijfelen geen moment, ze nemen contact op met Integrale Vroeghulp.

  Integrale Vroeghulp in Den Haag
  Hoe kunnen we met het gedrag van Dean omgaan, dat was de vraag waarmee de ouders bij Integrale Vroeghulp binnen kwamen. Tijdens een huisbezoek door een casemanager IVH en tevens de kennismaking konden ouders hun zorgen delen en vragen stellen. Dean was op dat moment thuis. Het gesprek werd onderbroken door een driftbui van Dean. De casemanager begreep direct de zorgen van de ouders en kon snel een advies geven. Ze spraken af om Dean wat langer te komen observeren, om ook een kijkje te nemen bij Dean op het kinderdagverblijf en om met die gegevens Dean te bespreken in het multidisciplinaire team. Ouders stemden hier mee in.

  Gezinsondersteuning
  De casemanager maakt met de ouders de afspraak om een gezinsbegeleidster van MEE wekelijks te laten komen om pedagogische gezinsondersteuning te geven. Ouders zijn blij met alle tips die ze krijgen, dus nemen zij deze ondersteuning van harte aan.
  Het multidisciplinair team geeft ouders het advies om door te gaan met de pedagogische gezinsondersteuning. Ze denken aan een hechtingsproblematiek, die mogelijk veroorzaakt is door de 7 weken opnamen in het eerste levensjaar van Dean. Er kan zwaardere zorg van een kinderpsycholoog in gang gezet worden, maar omdat de ouders zoveel hebben aan de gezinsondersteuning volgen zij dit advies nu niet op. Ze zien het gedrag van Dean in positeive zin veranderen en genieten zoveel meer van hun "ouderschap" dat ze het de komende periode met deze gezingsbegeleiding wel gaan redden!

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers