Inloggen
Kennisbank Midden Brabant

Kennisbank Midden Brabant


 0/5 Sterren (0)

De kracht van samenwerken: inspireren, verbinden en loslaten

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 270
  Door Susan Osterop in de groep Kennisbank Midden Brabant 818 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid


   0/5 Sterren (0)

  De kracht van samenwerken: inspireren, verbinden en loslaten

  In 2010 ontwikkelde IVH Midden Brabant een ‘inspiratieboek’ voor ketenpartners die kinderen met ontwikkelingsproblemen begeleiden of kunnen signaleren. Het boek geeft een compleet overzicht en toelichting op de bouwstenen van de keten en geeft een stem en een gezicht aan alle betrokkenen, van coördinator tot intern begeleider, van ouder tot kinderarts. Het boek (en bijbehorende dvd) inspireert en faciliteert alle betrokkenen om vroeg, voortdurend en integraal naar deze kinderen om te kijken en hen gezamenlijk deskundig verder te helpen.

  Teamwork over de grenzen heen
  Over de samenwerking binnen Integrale Vroeghulp vertelt Jaap van Lier, één van de zeven kinderartsen van het TweeStedenziekenhuis, het volgende: “Als kinderarts werk ik ook in het kernteam van Integrale Vroeghulp. Iedereen uit het team is gemotiveerd om het beste advies te geven. Daar zit wel een valkuil in: elke hulpverlener en instantie denkt dat die zelf de beste hulp geeft aan het kind. Het is daarom belangrijk met elkaar in gesprek te blijven en te beseffen dat het meerwaarde heeft wat je als team doet. Dat moet je ook naar je eigen organisatie communiceren: aantonen dat je het graag wilt en dat het meerwaarde heeft voor kinderen.

  De winst van het inleveren
  Iedereen is gewend op een bepaalde manier te werken. Wij hulpverleners denken altijd dat we het op de beste manier doen. Door met anderen samen te werken, moet je ook iets inleveren. Van jezelf, maar ook van je eigen werkwijze. Dat is een proces dat best lastig kan zijn.
  In ons team zitten vertegenwoordigers van heel veel groepen en die proberen natuurlijk hun stem in verschillende organisaties door te laten klinken. Dat moet je in stand houden, zodat je die organisaties nog meer op elkaar afstemt.

  Onophoudelijke aandacht
  Ik hoop dat we op deze manier kunnen verder gaan en dat we nog meer kinderen en nog meer ouders kunnen bereiken. Ook groepen die wat minder toegankelijk zijn voor deze vorm van hulpverlening. Verder moeten we blijven werken aan een goede afstemming en coördinatie.”

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers