Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Echt passend aanbod leveren vanuit de jeugdgezondheidszorg

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 31
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 785 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden


   0/5 Sterren (0)

  Echt passend aanbod leveren vanuit de jeugdgezondheidszorg

  In Friesland werken Integrale Vroeghulp en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) intensief samen. De jeugdartsen zijn hier gelijktijdig regiocoördinator van Integrale Vroeghulp. De provinciale coördinatie wordt uitgevoerd door MEE.

  Jeugdarts/regiocoördinator IVH: “Ik ben zowel lid van het CJG-team, als regionaal coördinator van Integrale Vroeghulp (IVH). Dit betekent dat ik als jeugdarts direct contact heb met ouders en daarnaast de Integrale Vroeghulp in mijn regio coördineer. In mijn gemeente zitten IVH en JGZ bovendien in één gebouw. Hierdoor heb ik regelmatig contact met de procescoördinator van het CJG, waardoor we samen afwegingen kunnen maken en zo nodig snel kunnen handelen. Het advies dat ouders krijgen, is laagdrempelig. Dankzij deze samenwerking kunnen we passende hulp inzetten, zonder de zaken direct te medicaliseren.

  Ik kan professionals of ouders soms gerust stellen, omdat bepaald gedrag voor een bepaalde leeftijd heel normaal is. Door mijn sociaal medische achtergrond bewaak ik óók dat soort zaken. Andersom komt ook voor. Soms moet ik juist medische oorzaken van bepaald gedrag, zoals niet zindelijk worden, uitsluiten en niet alleen pedagogisch naar een kind kijken. Juist die brede oriëntatie op mogelijke problemen, maar óók op het normale is zo belangrijk. Vaak zie je dat het met de meeste kinderen heel goed gaat. Het is mijn opdracht om kinderen waar het niet goed mee gaat, er vroegtijdig uit te filteren, zodat we kunnen bijsturen en ingrijpen om erger te voorkomen. Als arts moet je goed onderscheiden of de problematiek systeem- of kindgerelateerd is. Bij jonge kinderen zijn kind- en systeemfactoren vaak nauw verweven. Dankzij de samenwerking tussen Integrale Vroeghulp, JGZ en CJG kunnen we multidisciplinair en vanuit verschillende deskundigheden met de ouders meekijken en adviseren.”

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers