Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

‘Juist door samenwerking kan ieder zijn eigen functie optimaal uitvoeren’

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 189
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 783 dagen geleden Reacties (1)

  Categorieën: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Casemanagement, Gezinsondersteuning, Onderwijs en Zorg


   0/5 Sterren (0)

  ‘Juist door samenwerking kan ieder zijn eigen functie optimaal uitvoeren’

  Leny Claessens is senior adviseur sociaal domein bij de gemeente Almelo. Zij vertelt over de borging en het belang van Integrale Vroeghulp. ‘Na de transitie is er veel veranderd. Onze wijkcoaches hebben nu een belangrijke rol en we hebben ons aangesloten bij een regionaal netwerk Integrale Vroeghulp waarin ook vier buurgemeenten participeren.’

  “Voor de transitie gaf MEE Twente ons het advies de lokale toegangsmedewerkers een centrale rol te geven als het gaat om Integrale Vroeghulp. Dit zijn in onze gemeente de wijkcoaches die in sociale wijkteams werken. In eerste instantie hebben we dat advies opgevolgd. Want MEE Twente werd opgeheven en na de transitie moest alles zich opnieuw zetten. Je wilt kijken wat je nodig hebt en wat niet meer. We wisten dat kinderartsen met een initiatief rond integrale diagnostiek bezig waren. Maar dat initiatief liet op zich wachten en wij werden door MEE IJsseloevers benaderd. Zij wilden het netwerk IVH nieuw leven inblazen. Of de gemeente Almelo hierin wilde participeren was de vraag. Vier buurgemeenten waren ons al voorgegaan: Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden. We besloten mee te doen. Bij de kleine groep kinderen en ouders die Integrale Vroeghulp nodig hebben, is de zorgvraag zo complex dat je experts nodig hebt om een goed, integraal plan te maken.”

  Brede maatschappelijke insteek
  “Dat het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs ook aan het netwerk deelneemt, was voor ons een belangrijke reden om aan te sluiten. Dat maakt het koppelen van jeugdzorg en passend onderwijs makkelijker. Wij zijn voorstanders van een brede, maatschappelijke insteek. Wil je kinderen en ouders ondersteunen dan zijn niet alleen medische zaken, een diagnose en een behandeling belangrijk. Dit raakt alle leefgebieden, het gaat om het totaal. Als we kijken naar kinderen jonger dan vier, is de betrokkenheid van de GGD in het netwerk van belang. Medewerkers van het consultatiebureau kunnen een ontwikkelingsachterstand tijdig constateren. Het lijntje naar Integrale Vroeghulp is dan kort. Consultatiebureaus hebben bovendien veel gegevens die – met toestemming van de ouders - gebruikt kunnen worden bij het bepalen van diagnose en aanpak. Volgens mij gebeurt dat nu nog te weinig. Daar liggen kansen.”

  Kennis, kunde en gegevens delen
  “Op het moment dat een kind naar school gaat, blijft het in beeld bij de JGZ. Zij vormen een soort schakelpunt. Ze richten zich niet alleen op het medische, maar ook op het maatschappelijk functioneren. Dat sluit aan op de Jeugdwet die een meer integrale aanpak omarmt. Wat ik mooi vind aan het netwerk Integrale Vroeghulp is dat juist door samenwerking ieder zijn eigen functie optimaal kan uitvoeren. Experts op verschillende vakgebieden delen hun kennis, kunde en gegevens. De zorginstelling gaat niet op de stoel van het onderwijs zitten door een schooladvies te geven. En het onderwijs gaat niet nog eens allerlei eigen testjes of onderzoeken uitvoeren die een expert al eerder heeft gedaan. Juist omdat er zo veel disciplines vertegenwoordigd zijn, kan iedereen op zijn eigen stoel blijven zitten.”

  Trajectbegeleiding op lokaal niveau
  “Als gemeente blijven wij nauw betrokken bij de signalering en begeleiding. Bijvoorbeeld vanuit de integrale kindcentra en de sociale wijkteams. De andere vier gemeenten hebben ook de trajectbegeleiding ingekocht bij MEE. Wij participeren alleen in het netwerk en geven de begeleiding en regie bewust op lokaal niveau vorm. Dat is hoe MEE Twente het ons adviseerde. Op lokaal niveau heb je een goede positie om alle zorg te coördineren en gezinnen te begeleiden. Mocht een wijkcoach ergens niet uitkomen, dan hebben wij wel de mogelijkheid van consultatie ingekocht. Op papier staat de organisatie op deze manier, maar operationeel zijn we wat hobbels tegengekomen. Dat had te maken met een verschil in taakopvatting. Wat hoort bij de functie van wijkcoach? Hoort die regierol daarbij of is dat te zwaar? Deze hobbels zijn nu gelukkig bijna de wereld uit.”

  Het praktijkvoorbeeld is hier te downloaden in een PDF >>>

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Saskia Dulk
    Saskia Dulk 783 dagen geleden

    Dag Susan,

    Mooi interview, heb het met plezier gelezen. Mooi hoe ze de meerwaarde omschijft.

    Groet, Saskia

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers