Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Deskundigheidsbevordering is op dit vlak blijvend belangrijk

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 170
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 813 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Deskundigheidsbevordering is op dit vlak blijvend belangrijk

  Natasja Janssen is manager van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Westelijke Mijnstreek. Naar eigen zeggen kwam ze drie jaar geleden in een ‘gespreid bedje’ terecht wat de samenwerking met Integrale Vroeghulp (IVH) betreft. ‘Dat betekent niet dat we nu achterover leunen. We blijven ons ontwikkelen en dat doet het netwerk IVH ook. Er valt dus altijd iets te leren.’

  “Wij hebben voor de Westelijke Mijnstreek een eigen netwerkorganisatie waarin naast het CJG ook MEE, Partners in Welzijn, Zuyderland, JGZ 0-4, GGD JGZ 4-19 en Bureau Jeugdzorg participeren. Deze partijen hebben een belangrijke functie in het signaleren van ontwikkelingsproblematiek. En wanneer er een passende casus is, zijn de lijntjes naar het regionale netwerk IVH heel kort. De samenwerking is uitstekend en het enthousiasme van de betrokken mensen is opvallend.”

  Workshops over IVH
  “De transitie was geen enorme overgang. We waren al enkele jaren bezig met verbinden en voorbereiden. Zo hebben we voor de transitie workshops georganiseerd over integrale vroeghulp voor professionals in het voorliggende veld. Deze workshops werden gegeven door medewerkers van het platform Integrale Vroeghulp. Wat is IVH precies, wie heeft dit nodig, wanneer en hoe schakel je het netwerk in? Dat soort vragen kwam aan de orde. Het is niet dat het netwerk onbekend was, maar je kunt nog zo’n mooie sociale kaart hebben: niemand heeft die voortdurend op het netvlies. Sommige dingen moet je geregeld herhalen. Bovendien blijven zowel de gemeentelijke organisatie als het netwerk IVH zich altijd doorontwikkelen. Daar moet je medewerkers in meenemen.”

  De weg weten
  “Wij werken nu bijvoorbeeld met acht gebiedsteams en we hebben een nieuw beleidsplan Jeugd. Ons uitgangspunt is ‘niet praten over, maar praten met’. Daarnaast hanteren we het principe van ‘één gezin – één plan’, wat ook inhoudt dat een gezin met één casemanager of regisseur te maken heeft. Dan is het essentieel dat diegene weet welke hulp bij welke hulpvraag past en dat hij of zij de korte weg naar de juiste professionals of organisatie weet te vinden. We hebben het bij integrale vroeghulp over een relatief kleine groep kinderen en ouders, maar juist in deze gevallen is goed en snel schakelen belangrijk. Daarmee kun je gezinnen snel en goed op maat ondersteunen.” 

  Kennisoverdracht
  “Kennisoverdracht is blijvend van belang. De dagelijkse praktijk is hectisch. We gaan nog meer integraal werken. En we blijven professionals in de teams scholen zodat ze nog meer partijen nog beter aan elkaar weten te verbinden. Want op het moment dat je tijdig signaleert en de juiste partijen samenbrengt met het gezin, kun je zwaardere hulpvragen voorkomen.”

  Het praktijkvoorbeeld is hier te downloaden in PDF >>

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers