Inloggen
Integrale Vroeghulp Friesland

Integrale Vroeghulp Friesland


 0/5 Sterren (0)

“De casemanager van Integrale Vroeghulp was onze rots in de branding.”

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 166
  Door Susan Osterop in de groep Integrale Vroeghulp Friesland 841 dagen geleden

  Categorieën: Kind en gezin, Casemanagement, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  “De casemanager van Integrale Vroeghulp was onze rots in de branding.”

  Een interview met twee gezinnen: Margriet en Richard Klerks en Marjolein en Dennis Dijkstra

  Integrale Vroeghulp (IVH) is een samenwerkingsverband van verschillende instanties die ouders en professionals ondersteunt bij vragen over de ontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar. Dat Integrale Vroeghulp een duidelijke behoefte vervult, is onder andere te merken aan de vele telefoontjes die het IVH-team binnenkrijgt. Om een indruk te krijgen hoe deze hulp in de praktijk werkt, interviewen we de ouders van twee jonge kinderen die gebruikmaakten van de ondersteuning van een casemanager van Integrale Vroeghulp.

  Margriet en Richard Klerks hebben twee kinderen. De jongste, Pascal, is inmiddels vier jaar oud. Toen hij een half jaar was kreeg hij epileptische aanvallen. Een paar jaar later ging hij naar de peuterspeelzaal en daar concludeerden de leidsters dat hij zich toch wat anders ontwikkelde dan andere kinderen. De pedagoog die Margriet en Richard raadpleegden, bracht hen in contact met Integrale Vroeghulp.
  Richard: “Wij hebben twee prachtige zoons die logischerwijs een heel verschillend karakter hebben. Onze jongste zoon, Pascal, heeft een pittig karakter. Hij heeft als kind een moeilijke start gehad, omdat hij last had van epileptische aanvallen. Toen hij de peuterleeftijd bereikte, merkten wij dat hij zich toch anders gedroeg dan zijn leeftijdgenootjes. Pascal had driftbuien en luisterde niet goed. Via de peuterspeelzaal kwamen wij in contact met een pedagoog die ons tips gaf hoe wij het beste konden omgaan met Pascal. Zij attendeerde ons op Integrale Vroeghulp.”

  Marjolein en Dennis Dijkstra kwamen via hun kinderarts in aanraking met Integrale Vroeghulp.
  Hun zoon Bas werd te vroeg geboren en zij hadden daarom nauw contact met de kinderarts van het ziekenhuis. Marjolein: “Toen Bas tweeënhalf jaar was, adviseerde de kinderarts ons hem aan te melden bij Integrale Vroeghulp. Er waren een aantal dingen waarmee Bas later was dan andere kinderen en het leek onze arts goed om te kijken wat we daaraan konden doen. Binnen enkele weken kwam casemanager Geke bij ons langs. Zij besprak daarna onze situatie in het team van specialisten van  Integrale Vroeghulp. Vervolgens besprak ze de adviezen van het Integrale Vroeghulpteam met ons. Ze adviseerde ons Bas een  psychologisch onderzoek te laten doen om een beter beeld te krijgen van zijn ontwikkelingsniveau. En, omdat er een vermoeden van autisme was, Bas ook aan te melden bij het ATN  (Autismeteam Noord-Nederland) voor verdere diagnostiek.”

  Persoonlijke aandacht
  Grieteke, de casemanager van Margriet en Richard, toen Pascal ruim drie jaar was, op huisbezoek bij de familie. Nadat ze de situatie hadden besproken, besloten Richard en Margriet eerst te laten onderzoeken hoe ver Pascal was in zijn ontwikkeling. Hieruit kwam naar voren dat hij op dat moment zes tot negen maanden achterliep op zijn leeftijdgenootjes.
  Margriet: “Wij wilden graag dat Pascal hier in het dorp naar de basisschool zou gaan, net als zijn broertje. Maar we vroegen ons af of dat mogelijk was. Daarnaast wilden we weten of logopedie ook een meerwaarde kon zijn voor Pascal. Met de casemanager van Integrale Vroeghulp zetten wij samen een route uit die hem het beste kon ondersteunen. We bezochten samen met Grieteke een aantal scholen, waarvan we dachten dat Pascal zich daar thuis zou voelen.”
  Richard: “Het was bijzonder prettig dat Grieteke met ons meeging. Zij kent de scholen en wist welke vragen wij hadden. Als ouders ben je soms zo druk bezig om alle indrukken in je op te nemen, dat je vergeet vragen te stellen. Nadat we verschillende scholen hadden bezocht, kozen we uiteindelijk voor De Twine in Dokkum. De kinderen zitten daar in kleine groepjes en krijgen veel persoonlijke aandacht.”
  Bij Marjolein en Dennis werd ook gezocht naar een goede plek voor hun zoon Bas en die vonden ze bij het MOD (Medische Orthopedagogische Dagbehandeling) De Reinbôge in Sneek. Marjolein: “Onze zoon ging al twee maanden naar het MOD, toen we van het ATN de diagnose autisme kregen te horen. Al voordat deze diagnose bekend was, wilden we graag dat Bas naar het MOD zou gaan. Het was wel duidelijk dat hij meer aandacht en begeleiding nodig heeft.

  Zinvolle informatie
  Naast een goede school, wilden Margriet en Richard hun zoon ook graag op andere manieren ondersteunen, bijvoorbeeld met speciaal speelgoed of door extra begeleiding. Net als veel andere ouders in deze situatie, kwam de familie Dijkstra er al snel achter dat dit veel extra geld kostte.
  Margriet: ”Grieteke vertelde ons dat wij recht hadden op diverse vergoedingen voor de extra hulp die Pascal nodig had. Om de aanvragen hiervoor in te dienen, moesten we ons een weg banen door een oerwoud van papierwerk en formulieren. Ik denk dat we ons door een stapel van wel vijftig papieren moesten worstelen. Dankzij de hulp van Grieteke hadden we dit in een paar uurtjes gedaan.

  Marjolein en Dennis werden door hun casemanager geattendeerd op de mogelijkheden van extra begeleiding en diverse vergoedingen.
  Marjolein: “Via Integrale Vroeghulp kregen we tijdelijk pedagogische gezinsbegeleiding totdat Bas naar het MOD ging. Bij deze praktische tips hebben wij zeker baat gehad. Geke heeft ons ook gewezen op de TOG (Tegemoetkoming Thuiswonende Gehandicapte kinderen) en het PGB (Persoongebonden Budget) of zorg in natura. Het is goed om te weten dat er, voor later, mogelijkheden bestaan voor bijvoorbeeld een PGB voor extra begeleiding bij zwemles en dergelijke. We hebben onlangs ook een aanvraag ingediend voor zorg in natura. Het is dan de bedoeling dat iemand van een bepaalde instantie een aantal uurtjes per week iets leuks met Bas gaat doen waardoor de thuissituatie wat ontlast wordt. Met het indienen van deze aanvraag heeft Geke ons geholpen. Als ouder heb je geen idee waar je al die informatie vandaan zou moeten halen, dus het is prettig dat Geke ons daarover informeert.”
  Zowel Margriet als Richard kijken met een goed gevoel terug op de steun van Integrale Vroeghulp. Richard: ”Het is heel fijn dat iemand je helpt in zo’n moeilijke situatie.
  Wij wisten dat we met al onze vragen bij Grieteke terecht konden. Ze was echt onze rots in de branding. Wij zijn zeer te spreken over Integrale Vroeghulp en als wij ouders tegenkomen in een vergelijkbare situatie, dan verwijzen we ook altijd naar Integrale Vroeghulp. Deze hulp gunnen wij namelijk iedere ouder!”

  * vanwege privacyredenen zijn er andere namen voor de ouders en de kinderen gebruikt.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers