Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

‘Door het netwerk IVH afgegeven beschikkingen nemen we direct over’

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 97
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 782 dagen geleden

  Categorieën: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  ‘Door het netwerk IVH afgegeven beschikkingen nemen we direct over’

  In de gemeente Heerlen is er door de transitie niet heel veel veranderd in de borging van Integrale Vroeghulp. Dat vertelt Bea Zeelen, procescoördinator jeugd in deze gemeente. ‘Wij waren tevreden met de oude situatie en daarom hebben we de bestaande samenwerking in stand gehouden.’

  “We werken als het gaat om IVH nog steeds op regionaal Parkstad-niveau, omdat er dan ook partners aan tafel zitten die er op lokaal niveau niet bij zouden zijn. Die bredere samenwerking is waardevol. Dat construct moet je niet opknippen, want dan gaat er veel verloren. Halverwege dit jaar is besloten dat door het netwerk IVH afgegeven beschikkingen direct door de gemeente worden overgenomen. We doen dus geen nieuw of aanvullend onderzoek meer, tenzij dit een expliciete wens is van het netwerk IVH. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de betrokken ouders nog andere problemen hebben, zoals schulden of verslaving. In alle andere gevallen geldt dat er zo veel expertise in het netwerk aanwezig is, dat opnieuw of aanvullend onderzoeken niet nodig is. Het is niet zo dat we daarmee de hele toegang tot dit type zorg uit handen geven. We zijn zelf nauw betrokken bij het netwerk, want onze eigen gedragswetenschapper zit daar ook aan tafel.”

  Integrale benadering van elke IVH-casus
  “Voorheen hanteerde het netwerk IVH een eigen rapportage. Nu we nog intensiever samenwerken en beschikkingen gelijk overnemen, moet de rapportage in het één-gezin-één-plan format gebeuren. Dat vraagt om een integrale benadering. Voorheen gebeurde dat sporadisch en nu moet dat bij iedere casus. Dat is nieuw en begint nu handen en voeten te krijgen. Ik moet zeggen dat de samenwerking met het netwerk IVH erg goed is. Er is een prettige sfeer en ik proef geen concurrentie tussen de deelnemende partijen. De focus ligt altijd op de inhoud, op het kind en de ouders en niet op instellingsbelangen. Di is een netwerk waarin het medische het sociale domein ontmoet en waar ieder vanuit zijn vakgebied het beste bijdraagt.”

  Problemen en extra zorgkosten voorkomen
  “De intentie is om deze samenwerking te behouden en we gaan er in ieder geval in 2016 ook mee door. Persoonlijk ben ik daar blij mee, ik zie de waarde van dit netwerk. Maar ik kan niet in de in de toekomst kijken, op welke wijze een en ander integraal zal worden aangepakt en op welk niveau. Ik denk dat we door deze werkwijze aan de voorkant zo’n goede diagnose kunnen stellen dat we aan de achterkant meteen het juiste traject kunnen starten. Dat voorkomt het ontstaan van nog meer en grotere problemen die ook weer extra zorgkosten met zich mee kunnen brengen. Ouders en kinderen hoeven niet van de ene naar de andere instelling te hobbelen, maar krijgen direct wat ze nodig hebben. Zo kan het kind zich optimaal ontwikkelen. Dat is waar het om draait en dat is heel wat waard.”

  Het praktijkvoorbeeld is hier te downloaden in PDF>>>

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers