Inloggen
Integrale Vroeghulp Delft - Zoetermeer

Integrale Vroeghulp Delft - Zoetermeer


 0/5 Sterren (0)

Regie bij de ouders

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 208
  Door Susan Osterop in de groep Integrale Vroeghulp Delft - Zoetermeer 811 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Kind en gezin, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Regie bij de ouders

  In het integrale Vroeghulp traject gaan we ervan uit dat de ouders de regie hebben, zij zijn de constante factor in het  leven van hun kind en zijn de eerste belangrijke opvoeder. De regie van de ouders wordt daarom tijdens het  traject zo veel mogelijk gevraagd.

  Jonge kinderen
  Onbegrepen gedrag kan wijzen op verschillende oorzaken. Juist bij jonge kinderen is het vaak onduidelijk wat er aan de hand is en is het niet helder welke hulp nodig is en welke organisatie dit kan bieden. Een goede beeldvorming is noodzakelijk om vervolgens de juiste hulp te kunnen geven.

  Vrolijke Jasper
  Jasper is een jongen met blonde korte haren van ruim 3 jaar. Hij heeft altijd een vrolijke lach op zijn gezicht. Jasper is druk, ongecontroleerd en ziet geen gevaar. Hij komt nog onvoldoende tot spelen. Op de peuterspeelzaal gooit hij veel met het speelgoed. Hij is aangemeld bij Integrale Vroeghulp omdat zijn ouders graag willen weten waar dit drukke gedrag vandaan komt. Is er iets aan de hand en kan hij straks wel naar de reguliere basisschool?
  In het gesprek met de casemanager van het Integrale Vroeghulp  team blijkt dat zij al langere tijd zorgen hebben en dat de opvoeding van Jasper zwaar is. Naast het gesprek met de ouders wordt informatie opgevraagd bij de huisarts, de jeugdgezondheidszorg en de peuterspeelzaal.
  Bij de bespreking van Jasper in het Integrale Vroeghulp team blijkt dat er verschillende hypothesen mogelijk zijn; het gedrag kan veroorzaakt worden door een ontwikkelingsachterstand, ADHD, de opvoedsituatie of een combinatie van deze factoren.
  Voor de verdere beeldvorming doet de Integrale Vroeghulp een observatie en een ontwikkelingsonderzoek. Hieruit blijkt dat Jasper een forse ontwikkelingsachterstand heeft. Er kan nu gekozen worden voor de juiste vorm van hulpverlening en een advies gegeven worden over de schoolkeuze.

  Multidisciplinair werken
  Het Integrale Vroeghulp team is een multidisciplinair team en kan daarom met een brede blik naar de kinderen kijken. Daarnaast kan Integrale Vroeghulp een onafhankelijk beeldvormend onderzoek doen.
  De teamleden komen uit verschillende organisaties waardoor er naast de multidisciplinaire kijk ook veel kennis aanwezig is over de mogelijkheden in de verschillende sectoren (jeugdhulpverlening, gehandicaptensector, revalidatiezorg). Deze combinatie maakt de inzet vanuit Integrale Vroeghulp uniek en voorkomt dat ouders van het kastje naar de muur worden gestuurd.

  Elise is te vroeg geboren
  Elise is 2½ jaar. Zij is 7 weken te vroeg geboren en lijkt zich redelijk goed te ontwikkelen. Zij heeft nog een lichte achterstand wat betreft haar motoriek; zij spreekt al behoorlijk goed maar lijkt wat star in haar spel. Het laatste half jaar laat zij echter steeds vaker dwingend en grenszoekend gedrag zien. Vooral thuis is dit gedrag erg sterk en moeten de dingen lopen zoals zij dat wil. De ouders van Elise willen graag weten hoe zij met dit gedrag om moeten gaan. 
  Ook bij Elise blijken er meerdere hypothesen voor haar soms moeilijke gedrag; misschien begrijpt zij niet alles en zoekt zij naar houvast; een vorm van autisme; onveilige hechting door de vroeggeboorte of een combinatie van factoren.
  Elise wordt geobserveerd en verder onderzocht. De gegevens van alle betrokkenen worden besproken in het Integrale Vroeghulp team. Elise blijkt zich toch nog onvoldoende te ontwikkelen maar de onveilige hechting lijkt de bovenliggende problematiek. In overleg met ouders wordt er eerst hechtingstherapie ingezet. Er wordt afgesproken dat er na verloop van tijd nogmaals een ontwikkelingsonderzoek afgenomen wordt om te bepalen hoe haar ontwikkeling verloopt.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers